Мінськ: представники ОРДЛО

Мінськ: представники ОРДЛО "виторгували" додаткову перевірку верифікації

Укрінформ
У Мінську представники ОРДЛО, щойно мова зайшла про погодження списків та конкретизацію дати звільнення людей, висловили сумнів у результатах верифікації.

Про це у Фейсбуці повідомила прес-секретар представника України в Тристоронньої групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Українська сторона підкреслила: процес верифікації осіб, права яких процесуально обмежені, завершена. Також ми наполягаємо на негайному погодження списків та конкретизації дати звільнення людей. Представники ОРДЛО висловили сумнів у бажанні/небажанні окремих громадян переміщатися на непідконтрольну Україні частину Донбасу. В якості жесту доброї волі пані Лутковська перевірить цю інформацію і дасть свій висновок. Остаточні результати будуть оброблені ОБСЄ", - написала вона.

За словами Оліфер, саме українська сторона наполягла на участь Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської у засіданні гуманітарної підгрупи та у засіданні Тристоронньої контактної групи.

"Основне питання порядку денного – підсумки верифікації осіб, які вчинили злочини, але яких можна помилувати в рамках законодавства заради звільнення українських заручників. Кілька сотень людей не бажають переходити на територію ОРДЛО... Всі сторони підкреслили: пророблена величезна робота, в якій брали участь представники ОБСЄ, СБУ, українського офісу омбудсмена і кілька матерів тих, хто знаходиться в українських пенітенціарних установах. Опитування відбулося відповідно до міжнародних стандартів, були досконально дотримані як конфіденційність, так і норми міжнародного гуманітарного права. Верифікація відбулася з 28 квітня по 12 травня, за цей час група проїхала понад 14 тисяч кілометрів, була в 20 регіонах України, відвідали 37 пенітенціарних закладів", - зазначила прес-секретар Кучми.

Крім того, вона підкреслила, що і в рамках підгрупи з безпеки, і на засіданні Тристоронньої контактної групи українська сторона в черговий раз висловила глибоку стурбованість агресією, якої продовжують зазнавати співробітники СММ ОБСЄ на території ОРДЛО.

"Зокрема, ми обурені фактом сексуальних домагань з боку озброєних людей, яких зазнала жінка-співробітник СММ ОБСЄ. Інцидент має бути розслідуваний, а винні – суворо покарані. Безпека членів СММ ОБСЄ – невід'ємна складова виконання Мінських домовленостей, так само як і встановлення повноцінного сталого режиму припинення вогню, виведення російських військових підрозділів з території України, контроль над кордоном", - заявила Оліфер.

Вона додала, що в рамках роботи економічної підгрупи розглянуті питання, що стосуються забезпечення життєдіяльності Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-