Главу Укравтодору викликали до Сейму Польщі у справі фінансової піраміди

Главу Укравтодору викликали до Сейму Польщі у справі фінансової піраміди

Укрінформ
Нинішній глава Укравтодору Славомір Новак з'явиться 23 травня на засіданні тимчасової слідчої комісії Сейму у справі створення і функціювання у Гданську фінансової піраміди Amber Gold.

Про це він заявив у коментарі радіо RMF.FM

“Маю намір з'явитися на засіданні. У відповідності до закону розповім усе, що хотітиме знати комісія”, - повідомив Новак.

Він наголосив, що намагатиметься зробити все можливе, аби з'явитися у вказаний термін, хоча для нього він є незручним. Керівник Укравтодору пояснив, що термін заслуховування перед комісією припадає на середину тижня, а тому він змушений буде відпрошуватися з роботи на декілька днів. 

“Не хочу відкладати заслуховування на інший час, хоча юридично це можливо”, - констатував Новак.

Колишній урядовець Польщі зауважив, що вважає виклик на засідання ТСК у справі  Amber Gold “політичним”, з огляду на наміри частини депутатів, але сам не буде з цього “робити політику”. 

Декілька днів тому голова цієї ТСК, депутат правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Малгожата Вассерманн заявила, що Новак не підтвердив, чи приїде на заслуховування 23 травня, і спробувала прямо під час засідання додзвонитися йому по телефону. Новак тоді не взяв слухавку, але згодом написав відповідь Вассерманн у Твіттері, зазначивши, що потрібно було надіслати йому смс-повідомлення, на яке він би їй відповів. 

Amber Gold - фінансова піраміда, яка функціонувала у Польщі в 2009-2012 роках. Компанія займалася фінансовими операціями, не маючи на це дозволу Комісії фінансового нагляду країни. Компанія таким чином обдурила 11 тис. вкладників. У 2012 році власника компанії та його дружину було заарештовано. Представники чинної влади вважають, що існування цієї піраміди впродовж трьох років було б неможливим без сприяння попередньої владної коаліції, зокрема екс-глави уряду Дональда Туска та його партійних колег, серед яких був і Новак.

Новак є колишнім політичним соратником Туска по "Громадянській платформі", яка перебувала при владі в Польщі з 2007 по 2015 рік. Упродовж 2011-2013 років він був міністром транспорту, будівництва і морського господарства Польщі. З 2016 року - глава Укравтодору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-