В ОБСЄ високо оцінили відкритість України у процесі верифікації ув'язнених - Геращенко

В ОБСЄ високо оцінили відкритість України у процесі верифікації ув'язнених - Геращенко

Укрінформ
У ОБСЄ високо оцінили відкритість і прозорість української сторони у процесі верифікації осіб, що здійснили злочини проти України і яких можна помилувати заради звільнення українських заручників в ОРДЛО.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Представники ОБСЄ, які беруть участь в процесі верифікації осіб, що здійснили злочини проти України і яких можна помилувати заради звільнення українських заручників в ОРДЛО, в своєму проміжному звіті-листі від координатора в гуманітарній підгрупі Т. Фріша високо оцінили зусилля України, відзначили відкритість і прозорість української сторони, доступ до всіх пенітенціарних установ, також відповідність процедури верифікації міжнародним стандартам та дотримання нами конфіденційності, адже мова йде про права людини, нехай і засуджених. Верифікація триває", - зазначила вона.

Як зауважила перший віце-спікер, серед осіб, яких вимагають опитати представники ОРДЛО, є люди, у яких покарання не пов'язане з позбавленням волі, тобто їх засуджено умовно, або вони перебувають під слідством і дали підписку про невиїзд, є й такі, які за "законом Савченко" вже вийшли на волю. Тож у цьому випадку може йтися лише про добровільне їх опитування.

За словами Геращенко, принципово, що процедура верифікації відбувається під координацією ОБСЄ, хоча представники ОРДЛО кілька місяців "намагалися усіма способами зірвати участь будь-яких міжнародних гуманітарних організацій в опитуванні, категорично відмовившись від МКЧХ, потім місії ООН з прав людини, потім 18 квітня зірвали опитування саме через участь у процесі ОБСЄ".

"І тільки завдяки чіткій і однозначний позиції Л.Кучми в ТКГ, нашої в гуманітарній підгрупі і підтримки нас в цьому питанні ОБСЄ вдалося добитися участі ОБСЄ у верифікації. Тим самим зірвався російський сценарій "прямого діалогу між Києвом і Донбасом", бо Мінський процес - це тристоронній формат, а не прямі переговори. Тим самим ми забезпечили участь неупередженого і незаангажованого посередника, координатора, який точно відслідковує і фіксує дотримання Україною всіх норм міжнародного права, нашу готовність до компромісу заради звільнення заручників", - заявила перший заступник голови ВР. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-