Держзрада Януковича: одним із епізодів мають стати Харківські угоди - Геращенко

Держзрада Януковича: одним із епізодів мають стати Харківські угоди - Геращенко

Укрінформ
Одним із епізодів у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича мають бути Харківські угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Таку думку висловила у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Я чекаю заочного суду над Януковичем. І одним з епізодів його зради мають бути і харківські угоди, написані в Кремлі і подаровані ним Путіну на блюдечці з триколорною кайомочкою", - зазначила вона.

Геращенко нагадала, що 7 років тому цього дня депутати у Верховній Раді "билися" проти ратифікації ганебних Харківських угод, які заклали фундамент анексії Криму.

"Це був страшний день. Якась криса (саме криса, не пацюк) здала певні наші заготовки тодішньому спікеру Литвину і він зайшов у сесійну залу під парасольками. Найганебніший день його політичної кар'єри - під парасольками виконувати волю Януковича і здавати Україну. Ми накрили депутатські крісла величезним прапором, аби закрити ячейки для голосування, полотнище прапора по периметру охороняли жінки - депутати, аби не дати жодного шансу регіональним бугаям проголосувати", - зазначила Геращенко.

За її словами, здача Криму Росії розпочалася саме тоді. "І нашій маленькій опозиційній купці в парламенті тоді не вистачило мільйонів під парламентом, бо під ВР тоді зібралися тільки сотні. Ми всі разом недооцінили загрозу. Ми не зібралися разом в той день...", - написала Геращенко.

Як відомо, угода між Україною і Росією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України (так звані Харківські угоди) була підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішнім президентом України Віктором Януковичем та тодішнім президентом Росії Дмитром Медведєвим. Згідно з документом, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата.

Як зазначено в самій угоді, термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Угода була ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації 27 квітня 2010 року.

В Україні домовленості викликали обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства загалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-