МВФ не бачить конкретних результатів від антикорупційної реформи в Україні

МВФ не бачить конкретних результатів від антикорупційної реформи в Україні

Дослідження
Укрінформ
У МВФ позитивно оцінили створення в Україні антикорупційного бюро та впровадження комплексного механізму декларування активів. Водночас у Фонді підкреслили, що антикорупційні реформи поки не принесли конкретних результатів.

Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому на сайті Представництва МВФ в Україні.

"Протягом останніх двох років було досягнуто значного прогресу, зокрема зі створенням антикорупційного бюро та впровадженням комплексного механізму декларування активів", - йдеться у дослідженні.

У МВФ нагадали, що через рік після початку роботи незалежного Національного антикорупційного бюро України більше 40 справ було передано до суду, за двома судовими рішеннями вимагається повернення $45 млн незаконно розтрачених коштів, також НАБУ було вилучено фінансових активів на суму понад $200 млн.

"Після подолання численних перешкод уряд також впровадив комплексну систему декларування активів для високопосадовців до кінця жовтня 2016 року, вимагаючи декларацію активів, що перебувають у законній і фактичній власності, у тому числі у власності родичів чиновників та за межами України", - нагадали у Фонді.

Як зазначили в МВФ, значні суми, задекларовані деякими високопосадовцями, викликали неабиякий подив у суспільстві. Наприклад, за оцінками громадянського суспільства, народні депутати колективно задекларували суму у майже півтора мільярда доларів США готівкою. "Запровадження інституту бізнес-омбудсмена є ще одним важливим інструментом для підтримки зусиль по боротьбі з корупцією, оскільки він може виступати як перша точка контакту для компаній, які шукають правового захисту проти несправедливого відношення", - додали в МВФ.

У Фонді також підкреслили, що реформи поки ще не принесли конкретних результатів, а суспільне невдоволення зростає: "За понад три роки після протестів Євромайдану, які були значною мірою викликані обуренням широко розповсюдженою корупцією, жоден високопосадовець не був засуджений. Сума активів, отриманих державним бюджетом в результаті засудження за корупційні дії, є дуже низькою. Ця сума склала менш ніж $5000 у 2015 році і менш ніж $3000 за перші шість місяців 2016 року. За даними опитування, проведеного в грудні 2016 року, 89% населення країни вважає, що зусилля влади по боротьбі з корупцією зазнали поразки".

При цьому у Фонді наголошують, що регіональний досвід свідчить: для засудження високопосадовців буде потрібен час, і незалежність НАБУ повинна бути посилена.

У Фонді констатували, що в останні місяці НАБУ вже наражалося на тиск з боку інших правоохоронних органів, у тому числі з метою запобігання проведення певних розслідувань і перегляду виняткової юрисдикції щодо антикорупційних справ високого рівня. "Цьому, безумовно, слід опиратися, і, навпаки, слідчі повноваження НАБУ повинні бути посилені, в тому числі шляхом надання йому права на незалежне прослуховування", - заявили в МВФ.

У Фонді також вважають, що продовження зусиль з проведення декларування активів має вирішальне значення для активізації громадської підтримки. "Публікація інформації про активи високопосадовців стала першим значним конкретним наслідком недавніх заходів по боротьбі з корупцією, проведених українською владою. Вона стала вказівником на розрив з минулим, одночасно підтвердивши чутки та підозри про накопичення великих статків деякими високопоставленими офіційними особами, в тому числі тими з них, хто завжди працював в державному секторі і отримував дуже низьку заробітну плату. Ця інформація створює можливість для отримання швидких результатів в боротьбі з корупцією, в тому числі шляхом засудження чиновників високого рівня, які не подали декларацію про активи, а також тих, щодо яких легко довести надання неправдивої інформації у декларації", - наголосили у МВФ.

Там підкреслили, що введення в дію антикорупційного суду може стати механізмом самопосилення. "У той час, як перші справи НАБУ були передані до суду в травні 2016 року, по жодній справі ще не було прийнято рішення в контексті дуже низької суспільної довіри до незалежності судів. Румунський досвід свідчить про доцільність встановлення спеціального судового процесу, який би користувався довірою, для розгляду справ про корупцію серед високопосадовців. Відповідно, для забезпечення того, що звинувачення у вчиненні корупційних дій високопосадовцями матимуть адекватний розгляд у суді, важливо, щоб антикорупційний суд, передбачений в законодавстві з судової реформи, прийнятому в липні 2016 року, був введений в дію у такий спосіб, який би забезпечував суспільну довіру і незалежність", - зазначили в МВФ.

У Фонді додали, що у зв'язку з викладеним вище, незважаючи на зміцнення незалежних правоохоронних органів і судів, іноземні правоохоронні органи могли б зробити свій внесок в підтримку зусиль України у боротьбі з корупцією.

У МВФ нагадали, що 10 років тому звинувачення колишнього українського прем'єр-міністра в Сполучених Штатах за злочини, які, серед іншого, включають відмивання грошей і здирництво, створило цікавий прецедент. Зокрема, в більшості країн, при доведенні факту, що майно отримане в результаті вчинення злочину, необхідно, щоб особа була засуджена за злочин. Це може полегшити переслідування українських чиновників у зарубіжних країнах за відмивання доходів від корупційних дій, незалежно від рівня співпраці українських судових органів, зазначили в МВФ.

"Що стосується структури декларації активів, в той час як відсутність або помилкова декларація є злочином в Україні, відмивання доходів від цього злочину вважається злочином в деяких зарубіжних країнах. У більш широкому сенсі, ефективна реалізація механізмів боротьби з відмиванням грошей у фінансових центрах, що приймають активи корумпованих українських чиновників, відповідно, може внести свій вклад в підтримку українських зусиль щодо боротьби з корупцією", - підкреслюється в дослідженні МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-