Східне партнерство:

Східне партнерство: "Вишеград" наполягає на європерспективі для окремих країн

Заява
Укрінформ
Окремі країни проекту "Східне партнерство" під час брюссельського саміту ЄС 24 листопада повинні отримати "європейську перспективу".

Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС країн "Вишеградської четвірки", прийнятій у середу у Варшаві, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Брюссельська декларація повинна віддзеркалювати різні прагнення країн-партнерів і запропонувати зацікавленим партнерам європейську перспективу, а також амбіційну програму для "Східного партнерства" у подальшій перспективі", - йдеться у заяві.

Міністри висловили свою "сильну підтримку" для проекту, який, на їх думку, є важливим чинником стабільності й економічного розвитку у Східній Європі. Вони закликали європейські інституції зробити "Східне партнерство" "пріоритетом ЄС".

У заяві наголошується, що нове бачення стратегічного розвитку Партнерства має гарантувати cпільну відповідальність сторін за проект як із боку європейських інституцій, країн ЄС, так і країн-партнерів.

"Вишеградська група" закликала зосередитися на наступних сферах співпраці: внутрішні реформи у країнах СП, зміцнення їхньої внутрішньої стабільності, економічний розвиток, розбудова інфраструктурних проектів, покращення енергоефективності. 

Особливу увагу міністри у спільній заяві приділили розвитку інфраструктурних і транспортних сполучень ЄС з країнами СП. Ефективним інструментом фінансування цих проектів вони назвали новостворений Європейський план зовнішніх інвестицій, в рамках якого, за планами Єврокомісії, може бути витрачено до 44 млрд євро.

У заяві наголошується також на широкому колі фінансових важелів ЄС - Європейський інструмент сусідства, транскордонна  співпраця, інвестиційний фонд сусідства, а також можливості європейських фінансових інституцій.

"Вишеградська група" у заяві звернула увагу на поєднання платформи СП у ширшому контексті з євразійською співпрацею, зокрема у контексті реалізації проекту "шовкового шляху" щодо транспортного сполучення ЄС із Китаєм.

Міністри також звернули увагу на потребу "стратегічного реагування на наслідки нинішньої геополітичної ситуації і міграційної кризи".

Країни Вишеграду у заяві також схвально висловилися щодо надання безвізового режиму громадянам Грузії, висловлюючи сподівання, що "можливо, найближчим часом до них приєднаються громадяни України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-