Порошенко підписав закон, який дозволяє заочно судити Януковича

Порошенко підписав закон, який дозволяє заочно судити Януковича

Укрінформ
Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження", який дозволяє розпочати судові процеси в заочному порядку.

Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради

Нагадаємо, парламент ухвалив вказаний законопроект 16 березня. Завданням законопроекту є удосконалення положень діючого законодавства, які регулюють питання строків досудового розслідування та інших питань, пов'язаних із здійсненням досудового розслідування у розумні строки, спеціального досудового розслідування та судового провадження.

"Прийняття цього Закону дозволить виправити існуючі недоліки кримінального процесу у питанні відкриття матеріалів досудового розслідування сторонами кримінального провадження; здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження,  а також удосконалити положення щодо строків тримання під вартою і досудового розслідування та підстав і порядку їх продовження, що унеможливить уникнення від відповідальності осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини", - йдеться у пояснювальній записці.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу передбачають, що вимоги щодо особливостей застосування глави 241 цього Кодексу, передбачені цим пунктом, поширюються на кримінальні провадження, у яких підозрюваний на момент звернення до суду з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування або обвинувальним актом оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук, чи понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якого наявні фактичні дані, що він перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Документ надає можливість здійснювати виклик особи, яка перебуває за межами України, шляхом надіслання повістки за останнім відомим місцем її проживання чи перебування та обов'язкового публікування в друкованих ЗМІ Кабінету міністрів або Верховної Ради України та на офіційному веб-сайті органу, що здійснює досудове розслідування.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що 119 кримінальних проваджень готові для передачі в суди в разі ухвалення цих змін до Кримінального процесуального кодексу.

"На ваше рішення чекають Янукович, Захарченко і вся його компанія, в тому числі Шуляк, Ратушняк, Якименко, Азаров та інші. Рішення чекають радник Путіна Глазьєв, міністр оборони РФ Шойгу, 12 генералів та офіцерів з числа вищого командування російської армії та інші", - наголошував глава ГПУ, звертаючись до нардепів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-