Freedom House: Україна прогресує на шляху демократії

Freedom House: Україна прогресує на шляху демократії

Укрінформ
Міжнародна неурядова організація Freedom House відзначає, що рівень розвитку демократії у 2017 році в більшості країн перехідного типу знизився і майже дорівнює тому, який спостерігався після світової фінансової кризи в 2008 році. 

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок щорічній доповіді про розвиток демократії у країнах перехідного типу вказаної організації під назвою "Nations in Transit 2017", повідомляє Укрінформ.

«У 2017 році більше половини з 29 країн, проаналізованих у доповіді, показали спад показників демократичних процесів: показники 18 країн знизилися. Це друге найбільше зниження в історії дослідження, майже настільки суттєве, як падіння (показників демократії – ред.) після світової фінансової кризи в 2008 році», - йдеться в доповіді.

Так, автори доповіді констатують, що нині, вперше з 1995 року, серед країн перехідного типу спостерігається більше консолідованих авторитарних режимів (Consolidated Authoritarian Regimes), ніж консолідованих демократій (Consolidated Democracies).

До прикладу Freedom House наводить спад показників демократії в Угорщині та Польщі.

Так, на думку авторів доповіді, Угорщина показала найнижчі показники розвитку демократії в Центральній Європі. Натомість, показники Польщі досягнули свого найнижчого рівня в історії дослідження.

«У цих країнах популістські лідери нападали на конституційні суди, підривали систему стримувань і противаг, а також перетворили громадські ЗМІ на знаряддя пропаганди», - зазначається в доповіді.

Також відзначається регрес Киргизстану, який після посилення демократії як наслідок конкурентних парламентських виборів у 2011 році знову «скотився» до категорії країн з консолідованим авторитарним режимом.

Втім, наголошується, що «яскравими плямами» у доповіді 2017 р. стали Україна, Румунія та Косово.

Так, Україна та Косово, на думку авторів NIT-2017, показали «скромні успіхи в зв'язку з поступовими структурними реформами». Щодо Румунії, то в доповіді акцентується, що уряд цієї країни вирішив низку визначних питань, в тому числі проблеми у процесі голосування на минулих виборах.

Доповідь під назвою "Країни в перехідному періоді" оприлюднюється щороку, починаючи з 1995 року. Звіт охоплює 29 посткомуністичних країн колишнього Радянського Союзу, а також Центральної, Східної Європи та Балкан. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-