Нардепи закликають звільнити демонстрантів, затриманих у Білорусі

Нардепи закликають звільнити демонстрантів, затриманих у Білорусі

Укрінформ
Група народних депутатів - членів Комітету у закордонних справах підписали звернення до Національних зборів Республіки Білорусь щодо звільнення мирних демонстрантів, затриманих протягом березня 2017 р. у Мінську та інших містах Білорусі.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

"Закликаємо владу Білорусі якнайшвидше звільнити усіх мирних демонстрантів та журналістів, затриманих під час проведення акцій протестів з нагоди Дня волі та раніше, а також надалі утримуватися від використання сили та забезпечити можливість для проведення громадських демонстрацій", - йдеться у зверненні.

В документі підкреслено, що як країна-член ООН, Білорусь, згідно з Загальною декларацією прав людини та Міжнародним пактом про громадянські і політичні права, зобов’язана гарантувати своїм громадянам право на вільне та безперешкодне вираження своїх поглядів, зокрема у формі мирних зібрань. Крім того, зазначають депутати, Білорусь має поважати фундаментальні принципи та зобов’язання, взяті на себе в рамках ОБСЄ, у тому числі стосовно положень Документу Копенгагенської наради Конференції з людського виміру.

"Жорстка протидія проведенню таких демонстрацій з боку білоруської влади є неприйнятною та порушує фундаментальні права та свободи людини", - наголошується у заяві.

Автори звернення заявляють, що затримання білоруських та іноземних журналістів та активістів, що набули масштабного характеру за останні кілька тижнів у країні, а також санкціоноване владою застосування сили з боку правоохоронних органів, за жодних обставин не можуть бути виправдані.

Звернення підписали голова комітету Ганна Гопко, депутати Світлана Заліщук, Борис Тарасюк, Ігор Луценко, Володимир Ар'єв, Віктор Вовк, Ігор Гузь. 

Як повідомлялося, білоруські силовики затримали 25 березня в Мінську від 100 до кількасот людей, які вийшли на марш у День волі в річницю проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки. Було затримано близько 50 журналістів - як місцевих, так і іноземних. Стихійні акції протесту пройшли в інших містах, зокрема, Гродно, Вітебську, Орші, Полоцьку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-