Лутковська квапить Раду із законопроектом щодо права на страйк

Лутковська квапить Раду із законопроектом щодо права на страйк

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить включити до порядку денного найближчого пленарного засідання законопроект щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк.

З таким проханням вона звернулась до голови ВР Андрія Парубія, повідомляє прес-служба омбудсмена.

"У своєму зверненні Валерія Лутковська висловила сподівання, що законопроект № 4639 ("Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк" – ред.) буде ухвалений парламентом, оскільки його ухвалення дасть змогу перевести вирішення колективних трудових спорів на підприємствах сфери транспорту у правове русло і дозволить працівникам захищати свої законні права та інтереси методами цивільного протесту. Крім того, 6 червня 2017 року відбудеться 1294 засідання Комітету міністрів Ради Європи, до порядку денного якого включено питання виконання Україною вказаного рішення Європейського суду з прав людини", - наголосили у прес-службі.

Зазначений законопроект був розроблений Кабміном на виконання рішення Європейського суду з прав людини від 2 жовтня 2014 року у справі "Веніамін Тимошенко та інші проти України".

В офісі Лутковської нагадали, що ЄСПЛ констатував порушення Україною статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з порушенням права заявників на свободу об’єднання (заявники стверджували, що заборона страйку грунтувалась на застарілих положеннях закону України "Про транспорт", які передбачали безумовну заборону страйків для працівників підприємств–пасажироперевізників). Визнаючи заборону страйку порушенням, Європейський суд встановив, що така заборона не грунтувалася на достатньо точних і передбачуваних законодавчих актах.

На переконання Лутковської, ухвалення цього акта унеможливить виникнення підстав для надходження до ЄСПЛ аналогічних заяв проти України, дозволить уникнути надмірних витрат державного бюджету на виплату сатисфакції у випадках констатації судом порушень у таких справах, а також забезпечить належне звітування України перед Комітетом міністрів Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-