Нацагентству з повернення активів допомагатимуть європейські організації

Нацагентству з повернення активів допомагатимуть європейські організації

Укрінформ
Консультативна місія ЄС та Антикорупційна ініціатива ЄС надають підтримку Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), у процесі організації роботи.

Про це голова Нацагентства Антон Янчук повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

"Звичайно, для ефективного запуску агентства нам вкрай необхідна ефективна співпраця з відповідними інституціями у Європейському Союзі. Немає жодного сенсу винаходити велосипед, тому найпершим нашим завданням є акумулювати найкращі практики виявлення, розшуку та управління арештованим майном та імплементувати їх у правове поле України. Тому агентство розпочало активну співпрацю з проектами ЄС практично з усіх напрямків діяльності", - сказав Янчук.

За його словами, за допомогою експертів Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС) була розроблена організаційна структура Нацагентства. Крім того, ця організація надала підтримку у налагоджені співпраці агентства з аналогічними 28 установами країн-членів Євросоюзу. Завдяки співпраці з організаціями ЄС, фахівці АРМА зможуть відвідати установи з повернення активів країн-членів  Євросоюзу.  Окрім навчальних візитів, КМЄС також проведе спеціалізовані тренінги і надасть необхідні стратегічні консультації для працівників Нацагенства.

"Для того, щоб успішно боротися із корупцією та організованою злочинністю, треба говорити про те, як знайти ці кошти, нелегально зароблені активи, рахунки та власність, і повернути у країну. Для цього Консультативна місія ЄС спільно із усіма європейськими партнерами буде допомагати  вашій новій інституції, яка зараз утворюється, якомога швидше стати на ноги. Ми будемо допомагати в усіх можливих сферах", - сказав голова Консультативної місії ЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас.

Як наголосила голова Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) Ека Ткешелашвілі, EUACI зі свого боку також надаватиме допомогу українському Нацагентству в питаннях управління персоналом і підтримки ІТ-процесів. Вона також сприятиме сталому розвитку нової інституції через співпрацю з окремими організаціями країн-членів ЄС, а також розвиток партнерських відносин з організаціями, що працюють у сфері розшуку та повернення активів, одержаних злочинним шляхом. "Цей орган, про який ми сьогодні говоримо — АРМА, буде ключовим елементом усього ланцюжка інститутів, які в Україні вже утворені для боротьби із корупцією", - сказала Ткешелашвілі.

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - інноваційний за своїм функціоналом державний орган, аналогів якому в Україні немає. За штатним розписом в АРМА мають працювати 130 людей. До кінця поточного року планується провести кілька хвиль конкурсних відборів - у березні, червні та вересні, у результаті яких до команди агентства приєднаються понад 80 фахівців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-