Росіяни погрожували в ОБСЄ українським верифікаторам

Росіяни погрожували в ОБСЄ українським верифікаторам

Укрінформ
Російські представники в ОБСЄ погрожували українським верифікаторам під час Щорічної наради держав-учасниць ОБСЄ у Відні, після того як українська сторона оприлюднила результати січневої інспекції на території Росії.

Про це повідомляє Управління верифікації Генерального штабу Збройних сил України за підсумками візиту української делегації до Відня.

 «Озвучені результати інспекції у Російській Федерації, а також інформація щодо присутності та незаконної діяльності її збройних сил на сході України, підтримки незаконних збройних формувань на території Донбасу викликали бурхливі дискусії серед держав-учасниць, що призвело до емоційних заяв представників російської делегації, включаючи погрози щодо “підготовки сюрпризів українським верифікаторам», - йдеться у повідомленні.

За інформацією українських верифікаторів, російська сторона здійснила чергову спробу звинуватити Україну у порушенні міжнародних зобов'язань відповідно до положень ВД-2011 (Віденського документа) під приводом «незвичайної військової діяльності» на сході країни. Делегація України аргументовано спростувала такі звинувачення, посилаючись на передані Україною у визначені терміни офіційні документи, які були розповсюджені серед усіх держав-учасниць та надані Центру з попередження конфліктів ОБСЄ.

Для того, щоб нівелювати подібні російські звинувачення на адресу України, держави-учасниці ОБСЄ (США, Канада, Данія, Норвегія та Угорщина у складі представників держав Вишеградської четвірки) поінформували про готовність проведення протягом 2017 року на території України, у тому числі у зоні АТО, до десяти понадквотних інспекцій за ВД-2011. 

Метою зазначених заходів є моніторинг військово-політичної обстановки, збір фактів щодо присутності особового складу, ОВТ, підрозділів та частин збройних сил РФ на тимчасово неконтрольованій території України, ознайомлення з діяльністю ЗСУ та інших законних військових формувань. 

Крім того, заручившись підтримкою провідних держав-учасниць ОБСЄ, Україна закликала РФ організувати проведення подібних заходів на російській території у прикордонних з Україною районах з метою усунення занепокоєння щодо її військової діяльності та створення нових об'єднань, з'єднань, формувань та частин поблизу з державним кордоном України.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2017 року на території Російської Федерації інспекція країн-учасниць ОБСЄ, куди увійшли і представники України, провели інспекцію в прикордонній області на території Російської Федерації. Інспекція відбувалася в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі. Делегація відмітила зростання кількості особового складу та техніки в прикордонній з Україною області. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-