Томенко заявив, що його мандатом займеться Євросуд

Томенко заявив, що його мандатом займеться Євросуд

Укрінформ
Європейський суд з прав людини розгляне справу щодо позбавлення Миколи Томенка мандата народного депутата.

Про це повідомляє громадський рух «Рідна країна».

«Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду справу щодо крадіжки мого мандату. Так, ЄСПЛ у листі від 23 лютого 2017 року поінформував мене про те, що Секретаріат Суду прийняв до розгляду мою справу за № 79340/16», - йдеться у повідомленні.

Томенко зазначив, що процедура розгляду на початковому етапі.

«Суд розгляне цю справу за першої можливості. Процедура розгляду на початковому етапі – письмова», - повідомляє у листі ЄСПЛ.

Політик нагадав, що 28 липня 2016 року Вищий адміністративний суд України відмовив йому у задоволенні позовних вимог щодо визнання неправомірними рішення ХІІ позачергового з’їзду партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» від 25 березня 2016 року «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Томенка».

Він також звернув увагу на текст моніторингової Резолюції ПАРЄ щодо України «Функціонування демократичних інститутів в Україні», яку ухвалили у Страсбурзі 25 січня цього року, і де йдеться про те, що «Асамблея висловлює занепокоєння у зв'язку з тим, що стаття 81 Конституції України допускає виключення члена парламенту, який зраджує своїй лояльності до партії чи фракції, від якої він був обраний. Це суперечить європейським стандартам і до цієї конституційної статті повинні бути внесені зміни в контексті триваючої конституційної реформи» (пункт 11 Резолюції).

Як повідомляв Укрінформ, закритий з'їзд партії "Блок Петра Порошенка" ухвалив рішення про виключення та позбавлення депутатських повноважень Миколи Томенка та Єгора Фірсова, пославшись на положення статті 81 Конституції України. У ній ідеться про те, що вихід депутата з фракції сили, за списком якої він потрапив до парламенту, є підставою для позбавлення його повноважень.

Томенко та Фірсов пройшли до парламенту за списком БПП, а згодом вийшли зі складу фракції, заявивши про незгоду з діями її керівництва.

Норма про імперативний мандат з'явилася в редакції Конституції України від 2004 року. Вона ще жодного разу не застосовувалася на практиці.

Венеціанська комісія та ряд українських юристів раніше критикували цю норму, вважаючи її недемократичною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-