Насіров не має гострого стану і може брати участь у судових засіданнях - НАБУ

Насіров не має гострого стану і може брати участь у судових засіданнях - НАБУ

Укрінформ
У Національному антикорупційному бюро заявили, що відсторонений голова ДФС Роман Насіров не має гострого стану і може брати участь у судових засіданнях.

Повідомлення про це розміщено на сторінці НАБУ у Facebook. 

"Наразі життю та здоров'ю голови ДФС загрози немає. Усі дії детективів НАБУ та прокурорів САП є обгрунтованими і відповідають чинному законодавству", - зазначається у повідомленні НАБУ.

Крім того, у відповідь на численні запити ЗМІ Національне антикорупційне бюро надало роз’яснення подій навколо переміщень голови ДФС впродовж 4 березня.

"Як відомо, 2 березня під час проведення слідчих дій в рамках розслідування так званої «газової справи» голову Державної фіскальної служби України, якого детективи НАБУ підозрюють у зловживанні службовим становищем, що спричинило збитки державі у розмірі понад 2 млрд грн, було знайдено на території клінічної лікарні "Феофанія". Оскільки поведінка підозрюваного дала підстави вважати, що він може ухилятися від слідства, було складено протокол про його затримання. Тоді через скарги на поганий стан здоров’я затриманого не було переміщено до установи тимчасового утримання. 3 березня, слідчі також не змогли перемістити голову ДФС, оскільки лікарі "Феофанії", посилаючись на важкий стан пацієнта, не надавали виписку", - йдеться у повідомленні.

Відтак, 4 березня керівник САП доручив детективам Бюро забезпечити здійснення додаткового медичного обстеження голови ДФС. З цією метою підозрюваного було транспортовано до іншого спеціалізованого медичного закладу – Інституту кардіології ім. Стражеска. Документи про стан здоров’я з лікарні "Феофанія" були запитані, але протиправно не надавалися слідчим НАБУ та лікарям інституту ім. Стражеска до вечора 4 березня.

Попередні висновки обстеження голови ДФС комісією лікарів було отримано перед судовим засіданням. У висновку зазначалося, що підозрюваний не має гострих кардіопатологій. Доповнений висновок лікарів отримано вже після оголошення перерви у судовому засіданні та надання медичних документів з клінічної лікарні "Феофанія". У ньому йдеться про те, що при стабілізації артеріального тиску пацієнт може продовжувати лікування в амбулаторних умовах, а на час обстеження невідкладної медичної допомоги не потребував.

Перешкод для доступу адвокатів до голови ДФС не чинилося.

У залі суду поруч із підозрюваним знаходилися лікарі швидкої, яка доставила голову ДФС з інституту ім. Стражеска на судове засідання.

Ввечері 4 березня після оголошення перерви у судовому засіданні затриманого спочатку транспортували до спеціалізованого боксу лікарні швидкої медичної допомоги. Проте, після спілкування з медиками, було прийнято рішення транспортувати його за місцем проведення лікування до клінічної лікарні "Феофанія".

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Солом'янському районному суді Києва продовжився розгляд щодо обрання Насірову міри запобіжного заходу. За клопотанням адвокатів Насірова обрання запобіжного заходу вчора перенесли з суботи, 4 березня, на 5 березня.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що запобіжний захід Насірову має бути обрано у суботу чи неділю та САП вживатиме усіх передбачених законом заходів для забезпечення проведення судового засідання.

2 березня детективи НАБУ вручили Насірову повідомлення про підозру у скоєнні злочину.

САП має намір клопотати про обрання для Насірова запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, Насіров завдав збитків бюджету на 2 млрд гривень.

Фото: Тарасов/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-