Політолог розказав, як Росія використовує архіви з історії України і Польщі

Політолог розказав, як Росія використовує архіви з історії України і Польщі

Укрінформ
Російська Федерація володіє значною частиною архівів з історії України і Польщі, які не збирається віддавати, натомість використовує їх для підготовки різноманітних інформаційних операцій. 

Про це заявив політолог, доцент НТУУ КПІ Євген Магда під час круглого столу в Укрінформі.

"Трикутник відносин Польща-Україна-Росія є найбільш показовим для гібридної агресії в Європі. Чому? Тому, що значна частина історичних документів - нашої спільної історії, історії Польщі, історії України - перебуває на території РФ, в російських архівах. І їх так само, як і шапку Мономаха, ніхто не буде повертати. Натомість вони будуть використовуватися для підготовки різноманітних інформаційних операцій", - сказав він.

За словами політолога, в цьому плані російські спецслужби "достатньо професійні і часом креативні".

Водночас Магда вказав на те, що повоєнні відносини України і Польщі не є унікальними і не лише цим двом країнам треба пройти шлях примирення: "Немає у Європі великих країн з багатовіковою історією, які є сусідами, де не було б подібних проблем. Треба шукати шляхи розв’язання, є багато, що нас об’єднує".

Магда вказав на той факт, що досі між Україною та Польщею не створено спільного центру, який би опікувався на постійній основі питаннями примирення.

"Чому існує і створено законом Сейму Центр польсько-російського діалогу та порозуміння, вже десь років шість, а подібних постійно діючих платформ між Польщею та Україною немає? Хіба у нас менше проблем?", - заявив політолог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-