Мін’юст проводить закриті перемовини з РФ, щоб повернути політв'язнів - Петренко

Мін’юст проводить закриті перемовини з РФ, щоб повернути політв'язнів - Петренко

Укрінформ
Україна продовжує закриті дипломатичні перемовини щодо повернення українських політв'язнів з РФ. Є також надія, що Росія згідно з попередніми домовленостями передасть 12 чи 16 українських громадян, які знаходяться в тюрмах в окупованому Криму.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час презентації онлайн будинку юстиції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З позитивних новин: маю надію, що Росія виконає попередні домовленості й передасть першу частину українських громадян, які знаходяться в тюрмах в окупованому Криму. Мова йде про 12, можливо 16 людей. Але це буде перемога тільки тоді, коли вони перетнуть український кордон", - зауважив міністр.

Він також відзначив, що нині Міністерство юстиції проводить закриті дипломатичні перемовини, щоб повернути в Україну політв'язнів.

"За юридичними механізмами, на жаль, поки що Росія не передає наших співвітчизників, тому зараз ми докладаємо всіх зусиль. Не хочу зараз надавати якусь додаткову інформацію, щоб не зашкодити цьому процесу, але за кожного українця, який потрапив в таку ситуацію в РФ, держава бореться. Це є і Міністерство закордонних справ і дипломати, і Міністерство юстиції, правозахисники. Ми всіма способами, можливими і неможливими робимо все, щоб їх повернути на територію України", - зазначив Петренко.

Він підкреслив, що ситуація з політв'язнями, які перебувають не на території Криму, а в РФ, складніша.

"Російська Федерація - це територія несвободи, це територія тоталітарного режиму, де життя людини, свобода нічого не вартують. Тому очікувати можна від керівництва Російської Федерації все, що завгодно: і в частині політичних переслідувань кримських татар, причому це робиться цинічно в річницю анексії Криму, і в частині переслідувань просто тому, що ти є громадянин України. Боротьба дуже проста, ми повинні вигравати на всіх фронтах: і на юридичному фронті, і на військовому фронті, і ставати сильніше", - підкреслив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-