Українські депутати: У поляків немає ближчих союзників за українців

Українські депутати: У поляків немає ближчих союзників за українців

Фото
Укрінформ
Українська громада Польщі стикається з багатьма проблемами, щодо яких спільно з українською владою потрібно знайти рішення.

Про це йшлося під час зустрічі представників української громади Польщі з депутатами Верховної Ради України - членами депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт передав депутатам лист-прохання, аби українська влада долучилася до збереження і піклування про українські військові поховання, зокрема могил вояків УНР, розташованих у різних містах Польщі. Він також зазначив, що у зв'язку з плюндруванням на півдні Польщі українських місць пам’яті, потрібною є “відкрита розмова” з польською стороною, оскільки українці починають побоюватися за свою безпеку і безпеку своїх близьких. Рейт також звернув увагу, що у наприкінці квітня виповнюється 70-та річниця операції “Вісла”, а тому Києву потрібно визначитися щодо того, який чином і де відзначатиметься ця трагічна дата.

Активіст “Ініціативи Героям Майдану” Галина Андрушков звернулася до депутатів про сприяння у складенні повних списків дітей загиблих героїв Майдану та АТО, аби в рамках акції “Свята без тата” вони могли отримувати подарунки. Вона поінформувала, що завдяки цій ініціативи понад 2 тис. дітей загиблих і постраждалих на Майдані в АТО отримали подарунки до Різдва. Активіст також висловила ідею створення фонду, який давав би цим дітям можливість в майбутньому здобувати освіту за кордоном.

Ольга Попович з фундації “Наш Вибір” зауважила, що до закону про вшанування борців за незалежність України варто вписати поправку, що ними не вважатимуться особи, які причетні до злочинів проти людства. “Це був би черговий міцний аргумент в історичній дискусії з Польщею. Це означало б, що українські законотворці не визнають злочинів проти людства”,- констатувала активіст. Вона також попросила депутатів ВРУ звернути увагу на проблеми українських мігрантів за кордоном і створення сумнівних профспілок, які начебто захищають інтереси українців за кордоном.

У свою чергу депутати зазначили, що під час зустрічей з польськими колегами вони порушують питання, які турбують українців. Активно також обговорюються питання складного історичного минулого.

“Поляки не мають ближчого союзника за Україну”,- наголосив співголова групи з української сторони Микола Княжицький. Він додав, що попри досить критичні зауваження останнім часом поляків на адресу українців, вони все ж поступово змінюють свою позицію у діалозі з українською стороною у позитивний бік.

“Ми їм пояснюємо, що однієї історії у нас не буде. Звичайно, українці засуджуватимуть акції проти мирного населення, хто б їх не робив - українці чи поляки. Але українці ніколи не відмовляться від своїх героїв, які боролися за незалежність”,- підкреслив депутат ВРУ.

Він зазначив, що польські депутати добре усвідомлюють, що українці навряд чи можуть бути причетними до нещодавніх руйнування польських пам'ятників в Україні. Попри це, українська сторона повинна оберігати кладовища і відновити руйнування місць пам’яті.

Княжицький зауважив, що резолюції польського парламенту і вихід на екрани фільму “Волинь” внесли значну напругу у ставленні до українців в Польщі.

“Полякам в Україні жити не страшно, а українцям в Польщі - так”,- підкреслив депутат, зазначивши, що це потрібно змінювати.

Співголова групи Оксана Юринець поінформувала, що вона запропонувала польській стороні провести наступну міжпарламентську асамблею Україна-Польща у Перемишлі, що також було б символічним відзначенням чергової річниці операції “Вісла”.

Торкаючись питання складної історії Юринець зазначила, що українська сторона просить у польської мораторій на обговорення історичних питань. Вона підкреслила, що українці лише зараз отримали доступ до вивчення архівних документів, які проливають світло на трагічні сторінки історії, а їх усвідомлення займе ще деякий час.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця поінформував, що МЗС України виділило кошти на проведення міжнародної конференції щодо наслідків операції “Вісла”. Торкаючись питання інформаційної присутності України в Польщі, він зауважив, що наразі посольство добилося підключення українських телеканалів у восьми готелях Варшави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-