Одеська ОДА оскаржить в суді обласний бюджет-2017

Одеська ОДА оскаржить в суді обласний бюджет-2017

Укрінформ
Одеська облдержадміністрація має намір оскаржити в суді й добитись скасування бюджету області на 2017 рік, прийнятого 23 грудня 8 сесією облради 7 скликання на основі неправомірно скоригованого апаратом облради проекту документа в ніч на п'ятницю.

Про це повідомила на скликаній після завершення сесії прес-конференції виконувачка обов'язків голови Одеської ОДА Соломія Бобровська.

"Доводиться констатувати, що мало не кожне друге питання на сесії Одеської обласної ради вносили сьогодні без належного погодження з відповідними департаментами ОДА і профільними комісіями, що є протизаконним. А найгірше, що поправки, внесені бюджетною комісією вночі перед сесією, теж не погоджені з профільним департаментом облдержадміністрації. Через це Департамент фінансів ОДА не подав свого висновку до проекту обласного бюджету, хоча ця норма чинного законодавства є обов'язковою для виконання. Тому будемо оскаржувати в суді рішення облради про бюджет-2017 - нехай судді дадуть оцінку законності ухваленого рішення", - зазначила Бобровська.

За словами в.о. голови ОДА, в ухваленому рішенні про обласний бюджет можна знайти дивні речі. Для прикладу, "замість ремонту Українського музично-драматичного і Театру юного глядача апаратом облради запланована вставка вікон на сходових прольотах у житловому будинку міста Чорноморськ, ремонт дахів в Одесі" тощо.

Як уточнила Бобровська, "бюджет розвитку області 2016 року був виконаний лиш наполовину, що свідчить про некомпетентність фахівців облради, зокрема комунального підприємства «Облтрансбуд», яке з нинішнього року замість облуправління капітального будівництва виконувало роботи в усіх соцзакладах. Наприклад, освоєння капіталовкладень на об'єктах капітального будівництва (школи, дошкільні заклади та інші об'єкти) склало в 2016 році всього 37%, тобто більше половини із асигнованих 187 мільйонів гривень не освоєно".

Піддала критиці дії апарату Одеської облради, що істотно скоригував і не погодив з фахівцями облдержадміністрації проект рішення про облбюджет-2017, і керівник Департаменту фінансів облдержадміністрації Марина Зінченко.

"Облдержадміністрація розробила бюджет області в повній відповідності з вимогами Бюджетного кодексу, залишивши в ньому частину коштів бюджету розвитку нерозподіленими, щоб можна було на початку року оплатити роботи, розпочаті у 2016 році. Однак облрада, яка в ніч перед сесією внесла істотні корективи в проект рішення, розподілила 300 мільйонів гривень на свій лад. Причому мене навіть не запросили на засідання бюджетної комісії, де приймалися так звані поправки до проекту, які повністю перекроїли бюджет", - наголосила Зінченко.

У підсумку може статися так, зауважила вона, що "області доведеться жити за старим бюджетом, витрачаючи 1/12 коштів за кошторисом 2016 року в кожному місяці наступного року, доки не буде прийнятий законний бюджет".

Варто зазначити, що конфлікт виник і при розгляді ініціативи депутата від "Опозиційного блоку" Віталія Саутенкова про звернення від облради до Кабміну щодо звільнення з посади за "обурливі висловлювання" чинного міністра культури Євгена Нищука.

На початку сесії головуючий Анатолій Урбанський поставив на голосування питання про підтримку проекту звернення, однак "за" проголосували лише 37 депутатів із 84. І депутати перейшли, відповідно до регламенту облради, до обговорення наступних питань порядку денного. Але наприкінці сесії спікер несподівано вирішив "дотиснути" рішення щодо міністра - заново поставив на голосування питання про звернення до уряду щодо глави Мінкультури. І добився свого - цього разу за проект рішення вже проголосували 50 депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-