Дональд Трамп стає 45-м президентом США - рішення Колегії виборщиків

Дональд Трамп стає 45-м президентом США - рішення Колегії виборщиків

Оновлено
Укрінформ
Колегія Виборщиків США остаточно затвердила перемогу на президентських виборах у Сполучених Штатах магната у сфері нерухомості, мільярдера Дональда Трампа, який балотувався на цю посаду від Республіканської партії.

Дональд Трамп перетнув мінімальний поріг у 270 голосів, необхідних для того, щоб бути затвердженим на пост глави Білого дому, повідомляє видання The New York Times, яке відстежує процес голосування в реальному режимі часу.

Станом на шосту вечора за Вашингтоном, Трамп набрав підтримку 304 виборщиків, Гілларі Клінтон – 224-х. При цьому зазначається, що лише двоє представників Колегії від республіканців проголосували не за Трампа. Вони віддали голоси один за Пола Райана (спікера Палати представників), інший – за Джона Кейсіка (кандидата в президентських перегонах від республіканців).

Серед представників зі штатів, які підтримали кандидата від демократів, четверо віддали свої голоси не за Клінтон. Троє з них назвали своїм вибором колишнього держсекретаря США Коліна Пауела, ще один обрав активістку, яка допомагала блокувати будівництво трубопроводу Keystone XL.

Конституція США не зобов'язує виборщиків голосувати за кандидата, який набрав більшість у штаті, пропонуючи йому голосувати "по совісті". Натомість, на місцевому рівні партійні осередки, а також законодавство штатів вимагають від своїх представників дотримуватися процедури й підтримувати саме того кандидата, який переміг у штаті.

Відхилення на більш ніж одного виборщика від загальної картини є рідкісним явищем для президентських виборах у США. Втім, такі випадки траплялися кілька разів.

Так, у 1808 році шість виборщиків зі штату Нью-Йорк від Демократичної і Республіканської партій відмовилася голосувати за Джеймса Медісона, підтримавши натомість кандидата у віце-президенти Джорджа Клінтона.

Останній раз, коли представник Колегії проголосував за кандидата від іншої партії, був зафіксований у 1972 році. Тоді виборщик із Вірджинії віддав свою перевагу кандидату від Лібертаріанської партії Джону Хосперсону замість Річарда Ніксона. Загалом, таких одиничних випадків в історії США було 11.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-