Україна очікує виграшу в Стокгольмському арбітражі в березні - Президент

Україна очікує виграшу в Стокгольмському арбітражі в березні - Президент

Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що Україна очікує виграшу спору проти російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі в березні 2017 року. 

Про це Глава держави сказав під час поїздки в Тернопільську область, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я чекаю, що в березні Україна виграє Стокгольмський арбітражний спір, скасує грабіжницький контракт. Не балаканиною, а рішучими, юридичними, судовими діями", - заявив Президент.

Порошенко наголосив, що вже доведено той факт, що "Газпром нам постачав газ за завищеною ціною". 

Раніше голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв про "обережний оптимізм" щодо судових тяжб, які тривають між українською компанією та російським "Газпромом" у Стокгольмському арбітражному суді.

За його словами, Україна в Стокгольмі веде спори за трьома напрямками.

"Перше і головне: прибрати вимоги Газпрому за так званим принципом "бери або плати". 38 млрд дол. сума позову Газпрому в бік державної компанії НАК "Нафтогаз України". Рішення цієї задачі доволі нетривіальне, але ми сподіваємося на позитивний результат", - зазначив Коболєв.

Другий компонент, за його словами, - це отримання компенсації за переплати в рамках першого контракту з Газпромом купівлі-продажу газу.

"Ми вважаємо, що Україна переплачувала понад європейську ціну, понад правильну ціну. А якщо говорити більш точно, то ми наполягаємо, що ціна для України повинна бути "європейський ринок мінус ціна транспортування", - розповів Коболєв.

Третій компонент - це недоплати, які були в рамках транзитного контракту України й Росії.

"Цифра менше 20 млрд дол., точну не можу назвати через обмеження. Крім того, ми хочемо змінити наші відносини на майбутнє в рамках як контрактів купівлі-продажу, так і контракту на транзит", - підкреслив Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-