Східній Європі потрібні додаткові підрозділи НАТО – Порошенко

Східній Європі потрібні додаткові підрозділи НАТО – Порошенко

Укрінформ
Адекватною реакцією Європи на високу ймовірність агресії РФ проти східноєвропейських країн має бути розміщення додаткових військових підрозділів НАТО, посилення протиракетної та протиповітряної оборони.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з президентом Литви Далею Грібаускайтє, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Велика кількість міжнародних агенцій сьогодні назвали як найбільшу небезпеку для Європи з боку Російської Федерації - високу вірогідність агресії проти східноєвропейських держав. І саме тому має бути адекватна реакція Європи, а саме – розміщення додаткових підрозділів країн НАТО, у тому числі в Литві, посилення протиракетної та протиповітряної оборони, збільшення інвестицій у сферу оборони", - заявив Порошенко.

Президент наголосив, що саме таким шляхом підвищення видатків на оборону рухається Україна: 5% ВВП країни спрямовується на фінансування сектору безпеки та оборони. "І я пишаюся тим, що з допомогою наших партнерів нам за 2,5 року вдалося побудувати "з нуля" нову, потужну, високо мотивовану, високо професійну та ефективну українську армію", - наголосив він.

Порошенко також підкреслив, що він пишається тим, що вдалося створити проукраїнську коаліцію у світі: "Це і підтримка США, Канади, ЄС, Японії Австралії, Нової Зеландії і всього світу".

"І ця підтримка полягає не лише в долученні до санкцій, що само по собі надзвичайно важливо. Санкції є лише мотивацією для Путіна: припинити агресію проти нашої держави, вивести свої загарбницькі війська з нашої української території, вивести озброєння", - заявив глава держави.

Він вкотре нагадав, що на сьогодні кількість танків, артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню на окупованій території Сходу України є більшою, ніж кількість озброєння німецького Бундесверу.

"Європа, маючи таку агресивну поведінку Російської Федерації, не може почувати себе у безпеці. Дуже дякую литовським партнерам, що вони проводять саме таку лінію, що це не просто допомога Україні, а інвестиція в безпеку Європи", - додав Порошенко. 

Зі свого боку президент Литви Даля Грібаускайте наголосила, що така коаліція має бути проукраїнською, а не спрямована проти когось.

"Нам треба створювати проукраїнську коаліцію, а не проти когось. Коаліцію за мир і безпеку у Європі, за свободу наших народів і їх процвітання", - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-