Інцидент на

Інцидент на "марші орлят": Україна вимагає пояснень

Укрінформ
Посол України в Польщі Андрій Дещиця допустив, що інцидент з антиукраїнськими гаслами на "марші орлят" у Перемишлі був провокацією, і закликав не надавати йому ще більшого розголосу. 

Про це посол заявив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ми звернулися в МЗС Польщі, в центральні органи влади, місцеві органи влади з вимогою провести розслідування цього інциденту і знайти винних, і в майбутньому не допустити подібного роду дій і заходів. На даний момент такої відповіді (від польського МЗС - Ред.) ще немає", - наголосив Дещиця.

Посол пообіцяв, що українська сторона акцентуватиме на тому, щоб знайти винного в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

"Мер (Перемишля - Ред.) отримав лист від нашого генерального консула в Любліні з проханням провести розслідування цього інциденту і дати йому оцінку... На відео був заклик однієї людини. І далі розголосу не було. А ми самі поширюємо цю інформацію (можливо, це була якась провокація), надаючи цій провокації ще більшого розголосу", - зазначив Дещиця.

Раніше ЗМІ оприлюднили відеозапис "Маршу орлят перемишльських і львівських", який проходив у польському місті Перемишль (розташований за 7 км від кордону України) в суботу, 10 грудня. В момент проходження колони повз будівлі Українського народного центру один з демонстрантів прокричав "Смерть українцям!", і учасники ходи хором його підтримали.

Цьогоріч "марш орлят" організували не лише праві організації, як Всепольська молодь або Національно-радикальний табір, неформальна група "Патріотичний Перемишль", а й заклад культури Підкарпатського воєводства - Культурний центр в Перемишлі. При цьому патронат над маршем взяв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

Посольство України в Польщі засудило антиукраїнські гасла, які висловлювалися під час щорічного "Маршу перемишльських і львівських орлят" у прикордонному місті Перемишлі.

Об'єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого відношення до української меншини Польщі та громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-