Австрія вивчає запит на екстрадицію Фірташа до Іспанії

Австрія вивчає запит на екстрадицію Фірташа до Іспанії

Укрінформ
Прокуратура Відня підтвердила отримання запиту на екстрадицію Дмитра Фірташа до Іспанії. Рішення ухвалюватиметься після вивчення змісту запиту.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на речницю відомства.

"Запит на екстрадицію українського мільярдера Дмитра Фірташа надійшов офіційними каналами до Австрії і вивчається прокуратурою Відня", - йдеться у повідомленні.

Згідно з процедурою, якщо прокуратура не виявить обставин, що суперечать видачі підозрюваного, справу буде передано до суду. У разі наявності позитивного рішення суду останнє слово - за австрійським міністерством юстиції.

Фірташ був оголошений у розшук Антикорупційною прокуратурою Іспанії разом з двома своїми імовірними спільниками - громадянами України. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей в Іспанії. Про це в п'ятницю, 25 листопада, повідомив мадридському кореспонденту DW представник іспанської прокуратури. Одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п'ять інших ймовірних спільників Фірташа.

За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії та вкладалася в нерухомість. Йдеться, за даними прокуратури, про "десятки мільйонів євро незаконного походження".

"Нам відомі повідомлення в іспанській пресі про нашого клієнта, пана Фірташа. Він категорично відкидає озвучені обвинувачення", - відповіли на запит DW австрійські адвокати українського олігарха. Речник Фірташа не повідомив, чи перебуває мільярдер досі у Відні.

Після позитивного рішення суду торік українцеві повернули його закордонний паспорт і заставу - 125 мільйонів євро. Фірташу лише треба час від часу відмічатися у правоохоронних органах. Варіантів сховатися від слідства в олігарха обмаль - йому закритий шлях до понад ста країн світу, з якими у США та Іспанії діють угоди про екстрадицію. В Україні Фірташу також загрожує арешт, про що неодноразово особисто заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Серед країн, куди він міг би поїхати - Росія.

Наприкінці грудня або у січні у Відні очікується розгляд у другій судовій інстанції запиту щодо екстрадиції Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів. У першій інстанції віденський суд відхилив запит на екстрадицію, не виключивши політичної складової у справі. У США Фірташа звинувачують у масштабній корупції, йому загрожують десятки років тюремного ув’язнення.

Фото: Александр Течинский / Коммерсантъ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-