На Вінниччині встановили рекорд України  - «Щедрика» Леонтовича виконали понад 3,5 тис. осіб

На Вінниччині встановили рекорд України - «Щедрика» Леонтовича виконали понад 3,5 тис. осіб

Фото
Укрінформ
На Вінниччині встановили рекорд України з одночасного спільного виконання всесвітньовідомого твору М. Леонтовича «Щедрик» з найбільшою кількістю виконавців – цей твір просто неба заспівали понад 3,5 тис. осіб.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, передає Укрінформ.

Зазначається, що 26 червня у Тульчині кращі професійні та аматорські хорові колективи області разом із представниками громад, а також мешканцями та гостями міста встановили рекорд України, одночасно виконавши всесвітньовідомий твір славетного композитора на площі палацу Потоцьких.

Проєкт «Щедрик – мелодія Вінниччини» презентували з ініціативи голови ОДА Сергія Борзова в рамках плеяди культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина» з нагоди відзначення 30-річчя незалежності України.

Відкриваючи мистецьку акцію, перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна привітала учасників заходу, зазначивши: «Ми з вами маємо чудову нагоду долучитися до історичної події – встановлення національного рекорду з найбільш масового виконання «Щедрика» Миколи Леонтовича. Вінниччина – регіон, який безпосередньо пов’язаний з іменем видатного земляка. Саме Тульчинська земля – це колиска славетного твору, який лунає на всіх континентах. Однак, ми маємо нагадати світові, що «Щедрик» народився саме тут, на Вінницькій землі. Безперечно, цей день увійде в історію нашої країни».

Наталя Заболотна також підкреслила, що «Щедрик» є культурним брендом Вінниччини, тож встановлення музичного рекорду – це ще одна сходинка, яка сприятиме внесенню цього твору до спадщини ЮНЕСКО як надбання людства саме від нашого регіону. 

Перший заступник голови ОДА також подякувала учасникам культурного проєкту, підкресливши, що Вінниччина здавна славиться високим рівнем хорового мистецтва.

«На площі зібралися кращі хорові, вокальні колективи нашої області, які прославляють Вінниччину в Україні і далеко за її межами. Я дякую усім, хто сьогодні долучився до нашого проєкту, демонструє високу виконавську майстерність і підтримав нашу ініціативу та цю історичну подію. Дякую усім, хто сьогодні з нами! Надзвичайно символічно, що наша акція відбувається у Подільському Версалі - на площі палацу Потоцьких, який з 2020 року включений до програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», - зауважила Наталя Заболотна.

З найкращими побажаннями до всіх присутніх також звернувся голова обласної Ради В'ячеслав Соколовий.

«Ще зовсім нещодавно світ, співаючи «Щедрик» на Різдво, навіть не здогадувався, що цей твір народився в Україні на Поділлі. Наш видатний земляк Микола Леонтович дуже довго працював над тим, аби створити і  доповнити цей мистецький шедевр. – зауважив В'ячеслав Соколовий.-  Одночасне спільне  виконання «Щедрика» напередодні відзначення 30-річчя незалежності України  - це надзвичайно важливо, адже це частинка нашої етнічності, нашої душі».

У встановленні рекорду взяли участь  68 вокально-хорових колективів регіону. Серед них - : академічний камерний хор ім. В.І. Газінського м. Вінниця, хор Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М.Д. Леонтовича, капела Вінницького державного педагогічного університету ім. М.М. Коцюбинського, Подільський камерний хор «Леонтович-капела» Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича, народна аматорська хорова капела ім. М.Д. Леонтовича Тульчинського РБК. 

До акції також долучилися військовослужбовці Збройних Сил України.

Загальна кількість учасників встановлення рекорду становила 3512 осіб.

Після спільного виконання твору Народний художник України, представник Книги Рекордів України, засновник Міжнародного пленеру «Кращий художник» Володимир Козюк вручив керівництву області диплом про встановлення рекорду з одночасного спільного виконання всесвітньовідомого твору М. Леонтовича «Щедрик» з найбільшою кількістю виконавців.

На завершення мистецького заходу відбувся концерт учасників проєкту -  кращих колективів Вінницької області.

Фото: vin.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-