На Вінниччині вперше в країні впроваджують модель Барнахус для дітей-жертв насильства

На Вінниччині вперше в країні впроваджують модель Барнахус для дітей-жертв насильства

Укрінформ

Вінниччина стала першим регіоном в Україні, де впроваджують модель Барнахус для дітей, постраждалих від насильства.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, передає Укрінформ.

Вінницька область стала першою в Україні, де відкриється спеціальний центр – Барнахус, що в перекладі означає «Дім дитини». Це міждисциплінарний спеціалізований заклад, що створюється для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації. Він спрямований на допомогу дітям, які постраждали від насильства, або стали свідками кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Вперше модель була реалізована у 1998 році Ісландією, а потім й іншими країнами Північної Європи.

«Барнахус у Вінниці дозволить врахувати вікові та психологічні особливості дітей. Окрім того – це юридичні процедури, соціальний супровід, психологічна допомогу та реабілітаційні послуги. Це діє в інших країнах, і це повинно запрацювати у нас. Сьогодні на нас дивиться уся Україна. Бути першими - це в рази відповідальніше. Нам не вперше бути в авангарді змін у соціальній сфері. Залишаємось єдиними, хто впровадив послугу «Тимчасовий відпочинок для батьків, які виховують дитину з інвалідністю». Апробували послугу «Супровід дитини під час інклюзивного навчання» - так званих асистентів дитини. Були в пілоті, а сьогодні вже активно надаємо послугу «Раннього втручання», – сказав на брифінгу голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

За його словами, упровадження моделі Барнахус за умови чіткої міжвідомчої координації теж стане прикладом для інших областей.

«Насильство у різних його формах та проявах травмує дітей. Страшно те, що у більшості випадків кривдниками є не незнайомці, а родичі чи люди, яких дитина знає і яким довіряє. Запровадження в Україні моделі Барнахус - це можливість захистити дитину. Її не будуть тягнути ні на допити, ні в поліцію, ні в суд», – зазначив Сергій Борзов.

Голова ОДА також повідомив, що за кошти обласного бюджету з січня 2019 року функціонує притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У притулку є можливість розташування жінок з інвалідністю для цілодобового проживання.

Учасниками заходу окрім очільника регіону стали ініціатори проєкту та безпосередні виконавці перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна, заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук, заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, в.о. Директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, заступниця голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл, керівник програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні НаїраАветісян, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська.

Керівник регіону висловив слова подяки Представництву Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжнародному благодійному фонду «Української фундації громадського здоров'я» та усім присутнім за співпрацю та підтримку у реалізації проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства».

Своєю чергою, керівниця програми захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян зазначила, що захист дітей від насильства – це основні завдання ЮНІСЕФ в усьому світі.

«В Україні є багато різних організації та установ, які надають послуги для того, аби попередити чи захистити від насильства, проте переважно вони надають ці послуги чоловікам та жінкам й не так багато стосуються саме дітей. На жаль, ми бачимо в Україні та інших країнах, що те місце, де дитина має почуватися найбільш захищеною (її родина) — саме те місце, де вони стають жертвами чи свідками насильства. Що ми спостерігаємо у багатьох країнах, то це те, що дитині потрібно розповісти свою історію 6-7, а іноді до 10 разів, поки дорослі нарешті вислухають та повірять. Саме тому розвинуті країни створили модель Барнахус, де поєднують різні функції. В одному місці ми надаємо психологічну підтримку, послуги з охорони здоров’я, усі послуги правосуддя та соціальний захист дитини»,  – зазначила вона.

Наїра Аветісян також висловила сподівання, що така модель зможе забезпечити права дитини та Барнахус буде поширюватися й в інших регіонах України.

Заступник міністра юстиції України та голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Олександр Банчук повідомив, що суть проекту з імплементації проекту Барнахус – реорганізувати систему поліції, суду, безоплатної правової допомоги таким чином, щоб права дитини стали основними.

«Навіть це слово «Барнахус» вже передбачено й у нас є законопроекти від Уряду, внесені минулого тижня, №5617 та №5618 які називаються «Про юстицію, дружню до дитини». Модель Барнахус була вперше апробована в Ісландії, Норвегії, Швеції, Данії. Це слово буквально означає «будинок для дитини». Це показує, що навіть у цих благонадійних країнах така проблема захисту дітей існує. Ми беремо цей приклад і хочемо, щоб і надалі проект був реалізований в Україні», – зазначив Олександр Банчук.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко зауважила, що лише за чотири місяці 2021 року по всій Україні було зареєстровано 1470 злочинів, які були вчинені неповнолітніми. Водночас, за її словами, спостерігається зменшення кількості злочинів, які скоюють відносно дітей, однак цифри все одно вражають. Зокрема, за чотири місяці Нацполіцією було зафіксовано 1284 кримінальних правопорушень щодо дітей.

А в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов зазначив, що близько 60% дітей страждають від своїх рідних. Відповідно до проведеного моніторингу за зверненнями громадян про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій відносно неповнолітніх осіб управління Нацполіції встановило, що у 2021 році зареєстровано понад 2400 звернень з Вінницької області. З них близько 500 за участі дітей, а з кваліфікацією «домашнє насильство» — понад 100 випадків. За результатами слідчих дій, у понад 20 випадках були відкриті кримінальні провадження.

Загалом на обліку служб у справах дітей перебуває 756 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах. 694 дитини перебувають на обліку у зв’язку з чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини; 18 дітей — у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю дитини.

Також вживають заходи щодо соціального захисту 44 дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження з ними. Протягом першого кварталу 2021 року службами взято на облік 226 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Нагадаємо, в грудні минулого року було підписано Меморандум між представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Вінницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» щодо створення в нашій області центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінальних правопорушень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-