Молодь недооцінює справжню небезпеку електронних пристроїв для куріння - Дослідження КМІС

Молодь недооцінює справжню небезпеку електронних пристроїв для куріння - Дослідження КМІС

Укрінформ

31 березня 2021 року Громадська організація "Життя" презентувала результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) щодо обізнаності молоді про ризики вживання електронних пристроїв для куріння[1]. Польовий етап опитування проводився серед жителів України віком 18–30 років у два етапи: листопад 2020 року та січень 2021 року.

Результати опитування продемонстрували, наскільки серйозним є вплив тютюнової індустрії на формування думки молоді про наслідки вживання ЕПК. На фоні зменшення престижності куріння, тютюнова індустрія знаходить нові шляхи, аби знову перетворити згубну залежність на тренд за допомогою маніпулятивних підходів та величезних витрат на рекламу — наприклад, у США тютюнові компанії витрачають щодня $ 23 млн! В Україні тютюнові корпорації повідомляють, що за останні роки витратили $ 200 млн на залучення людей до куріння електронних пристроїв для куріння.

«Виробники тютюнових виробів завдяки маніпулятивній агресивній рекламі змогли сформувати в молоді хибне уявлення про ризики вживання електронних сигарет та тютюнових виробів нагрівання. Так, майже половина респондентів вважають, що електронні пристрої для куріння є менш шкідливими, ніж сигарети, а 37% — що ці пристрої допомагають людям кинути курити звичайні сигарети», — зазначає Олександр Щербатюк, дослідник, координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології.

Крім того, майже 40% респондентів 18-30 років вважає, що пасивне куріння ЕПК менш шкідливе для людей, ніж пасивне куріння сигарет, а 30% молоді взагалі вважають, що куріння ЕПК не призводить до серйозних  наслідків для здоров’я.

Однак, відповідно до звітів Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікованих у 2020 році, ці пристрої становлять серйозну загрозу як для здоров’я курця, так і людей довкола. Також ВООЗ не визнає ЕПК як засоби відмови від куріння.

Тютюнові компанії використовують різноманітні приманки у своїх маркетингових тактиках. Вони пропонують тисячі різновидів смаків, оманливо позиціонують електронні пристрої для куріння як “товари зниженого ризику” або “безпечнішу альтернативу” та наголошують, що можна курити навіть в приміщенні, нібито не заважаючи людям навколо. Як наслідок, поширеність вживання електронних пристроїв для куріння зростає, а молодь вірить неправдивій інформації, яку поширюють виробники цих пристроїв.

Щоб захистити дітей і молодь від залучення до початку куріння, необхідно запровадити ефективні нецінові заходи контролю над тютюном. Саме такі зміни запропонували депутати Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування у доопрацьованому проєкті закону № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Документ є комплексним та ґрунтується на положеннях Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ) та рішеннях Сторін РКБТ. Також законопроєкт впроваджує європейські стандарти захисту здоров’я людей від шкоди тютюну та ЕПК відповідно до європейської Директиви 2014/40.

Зокрема, комплексний антитютюновий законопроєкт №4358 пропонує:

  • запровадження медичних попереджень на упаковках електронних пристроїв для куріння;
  • заборону реклами, стимулювання продажів і спонсорство ЕПК в Інтернеті, на радіо, телебаченні, друкованих ЗМІ, зовнішніх носіях;
  • запровадження заборони куріння тютюнових виробів для нагрівання у заборонених місцях на рівні із сигаретами (в тому числі школах, медичних закладах, закладах громадського харчування, на робочих місцях у приміщенні);
  • заборону продажу ЕПК з ароматизаторами;
  • заборону продажу тютюнових виробів для нагрівання дітям (особам до 18 років).

Відповідно до результатів вищезгаданого дослідження, 67% опитаних підтримують законодавче регулювання ЕПК на рівні з класичними сигаретами.

Законопроєкт № 4358 в довгостроковій перспективі допоможе зберегти тисячі життів від передчасної смерті — водночас реалізація його положень не потребує жодних витрат із Державного бюджету.

 Довідково. ВООЗ наголошує: курці (в т.ч. ЕПК) мають вищий ризик інфікуватися COVID-19, а також вищий ризик ускладнень і смерті від цієї недуги. Натомість відмова від куріння покращує функцію легенів, серцево-судинної системи, а також імунітет, що дає більше шансів у боротьбі з важкими інфекціями, такими як COVID-19.

-------

[1] Електронні пристрої для куріння (ЕПК) — це електронні сигарети та тютюнові вироби для нагрівання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-