Зміни, які очікують з 1 квітня 2021 року при веденні вагітності та пологах. Інфографіка

Зміни, які очікують з 1 квітня 2021 року при веденні вагітності та пологах. Інфографіка

Укрінформ

Вагітність і пологи важливий етап життя для кожної жінки. Всі майбутні матусі замислюються про те, у якого лікаря спостерігатися і який пологовий будинок вибрати, а головне у цьому виборі і вартість цих послуг.

Укрінформ вирішив розказати вам про зміни, які очікують з 1 квітня 2021 року при веденні вагітності та пологах.

З 1 квітня 2021 року для майбутніх матусь буде запроваджено окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». 

За цим пакетом пацієнтка зможе отримати наступні основні послуги:

  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій; 
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику); 
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами; 
  • профілактику ускладнень вагітності і післяпологового періоду та інші.

З 1 квітня 2020 року українки зможуть:

  • обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. 
  • мають право на вибір гінеколога, який буде вести вагітність та вибір пологового будинку, в якому народжувати. 
  • місце проживання чи прописки не має значення
  • жодних благодійних внесків платити не потрібно.

До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я за пакетом “Амбулаторна медична допомога”. 

До амбулаторної допомоги за Програмою медичних гарантій входять, зокрема, УЗД для вагітної, загально-клінічні та біохімічні лабораторні обстеження, спостереження чи лікування в амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару. 

Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно - у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну. 

Невідкладна медична допомога надається без направлення. 

В безоплатний пакет допомоги при пологах включено: 

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою; 
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;  
  • стабілізацію стану дитини після народження; 
  • вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Породілля має право отримати повний обсяг послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Але це не стосується послуг покращеного сервісу. Перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги відносяться до категорії платних послуг. 

Крім того, при народженні батькам немовля видають медичний висновок про народження дитини. Це - електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Медичний висновок формує лікар у пологовому будинку. Він замінив паперову довідку форми 103/о. 

На сьогодні медичний висновок про народження видають у 369 медичних закладах. В електронній системі охорони здоров’я створено понад 56 тис. медичних висновків. 

Медвисновок про народження дозволяє користуватися сервісом єМалятко та отримувати лише за однією заявою до дев’яти послуг від різних органів влади онлайн. 

Слід зазначити, що вже понад 187 тисяч пацієнток отримали допомогу при пологах безоплатно за Програмою медичних гарантій  протягом квітня-грудня 2020 року. На сьогодні НСЗУ виплатила понад 1,5 млрд грн закладам, які мають контракт на надання медичної допомоги при пологах. Таких закладів 398. 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-