Які побічні ефекти можуть бути після щеплення вакциною AstraZeneca. Інфографіка

Які побічні ефекти можуть бути після щеплення вакциною AstraZeneca. Інфографіка

Укрінформ

Вакцинація від Covid-19 допоможе виробити імунітет до вірусу. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень від хвороби, проте можуть бути і побічні ефекти від вакцини.

Укрінформ вирішив розказати, які саме побічні ефекти можуть бути після щеплення вакциною AstraZeneca.

Слід зазначити, що як і будь-які ліки, ця вакцина може спричинити побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх. Більшість побічних ефектів AstraZeneca були легкі і зникали за кілька днів.

МОЗ України назвало можливі реакції організму на вакцину Covishield\AstraZeneca, а саме:

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції; 
  • лихоманка чи озноб; 
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах
  • збільшення лімфатичних вузлів; 
  • нудота; 
  • втомлюваність; 
  • безсоння.

Зазначається, що ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. 

МОЗ радить громадянам у разі появи дискомфорту після вакцинації звертатися до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

Британська агенція з контролю ліків і медичних препаратів опублікувала таку інформацію про побічні ефекти AstraZeneca:

  • дуже часті (з'являлися в більше ніж 1-ї з 10 людей): біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці у місці ін'єкції; погане самопочуття; відчуття втоми; озноб; головний біль; нудота; біль у суглобах або м'язах.
  • поширені (можуть виникати менш ніж в 1 людини з 10): затвердіння у місці ін'єкції; лихоманка; блювання; симптоми, схожі до грипу - висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та озноб.
  • нечасті побічні ефекти (можуть виникати менш ніж в 1 людини зі 100): відчуття запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) рекомендувало включити анафілактичну реакцію і підвищену алергічну чутливість до списку побічних ефектів від вакцини виробництва AstraZeneca.

Після щеплення людей рекомендується спостерігати не менше 15 хвилин.

У EMA також заявили, що зв'язок появи тромбів і вакцинації не доведена і що препарат не несе ризики виникнення тромбозу.

14 березня 2021 в компанії AstraZeneca запевнили у безпеці своєї вакцини COVID-19 на основі чітких наукових доказів і зазначили, що безпека має першорядне значення, і Компанія постійно контролює безпеку вакцини.

Крім того, ретельний огляд усіх наявних даних про безпеку понад 17 мільйонів людей, вакцинованих у Європейському Союзі (ЄС) та Великобританії вакциною COVID-19 AstraZeneca, не показав доказів підвищеного ризику легеневої емболії, тромбозу глибоких вен (ТГВ) або тромбоцитопенії , у будь-якій визначеній віковій групі, статі, партії або в будь-якій конкретній країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-