Інсулін рятує життя

Інсулін рятує життя

Укрінформ

23 січня 1921 року неперевершене відкриття змінило світ: 100 років тому інсулін розпочав свою тріумфальну ходу світом, рятуючи людство.

Інсулін - це відкриття, яке дарувало життя мільйонам людей в усьому світі і стало медичним проривом такого масштабу, що увінчало роботу дослідників Нобелівською премією.

У своїх дослідженнях Оскар Мінковський та Йозеф фон Мерінг виявили, що собаки, яким видалили підшлункову залозу, захворіли на діабет. Це дослідження продовжили Фредерік Бантинг та Чарльз Бест, які підтримували життя хворих на діабет собак, даючи їм екстракти підшлункової залози у фізіологічному розчині. Нарешті, Джеймс Колліп та Джон Маклеод доклали останні штрихи до медичного прориву, вдосконаливши метод очищення інсуліну, витягнутого з підшлункової залози телят, зробивши його придатним для використання людьми.

У січні 1922 р. наполегливість цих вчених стала дивом, що дарувало життя 14-річному Леонарду Томпсону, який помирав від діабету. Всього за 24 години після отримання першої дози очищеного інсуліну рівень цукру в крові - впав від 520 міліграмів на децилітр - до 120 міліграмів на децилітр. Його стан помітно покращився, він продовжував отримувати інсулін і жити. Порятунок Леонарда Томпсона від смерті став першим променем надії для всіх хворих на діабет у всьому світі.

Одними з перших у Європі синтезували інсулін і налагодили промислове виробництво цього лікарського препарату українські вчені Василь Данилевський і Віктор Коган-Ясний. У 1923 році приват-доцент Віктор Коган-Ясний у лабораторії фізіологічної хімії Харківського медичного університету за власною методикою, що відрізнялася від інших, виділив інсулін з підшлункової залози. А професор Василь Данилевський у 30-ті роки минулого століття першим організував промислове виробництво запатентованого ним унікального для всього світу способу спиртово-водних (безбілкових) витяжок з залоз внутрішньої секреції. Саме в Україні, у Харкові вперше в СРСР почалося масове виробництво інсуліну.

Починаючи з 1982 року виробництво інсуліну більше не залежить від тварин. Досягнення генної інженерії дозволило виробляти людський інсулін із бактерій. Винахід аналогів інсуліну в 1997 році став ще одним успіхом у технології виготовлення препаратів інсуліну.

Разом з тим, протягом ста років і донині інсулін є "золотою жилою", засобом збагачення для тих, хто його виробляє.

Враховуючи, що Бантінг та Бест продали американські патенти на інсулін Університету Торонто за символічну суму 1$ кожен, інсулін не мав би стати найефектнішим способом надшвидкого збагачення. Але високі та нестабільні ціни, що спостерігаються у всьому світі, впливають на доступність інсуліну.

Дослідження, засноване на собівартості продукції, показало, що використання людського інсуліну проміжної дії має становити 72 $ США, а для аналогів тривалої дії - 133 $ США на рік. Ці витрати на порядок нижчі за витрати, про які повідомляється в багатьох контекстах. Ціни на препарати інсуліну в еквіваленті до флакона 10 мл 100 МО коливаються від 2,24 $ США до 81,67 $ США. (Diabetes Atlas, IDF,2019)

Ціни на препарати інсуліну в Україні коливаються не тільки у різних виробників, але на ті ж самі препарати від області до області, від аптеки до аптеки:

• ціна на "людський інсулін" становить від 108,77 грн. до 258 за картридж 300мл;

• ціна на аналоги коливається від 263 до 583 грн за картридж 300мл.

Це дані аналізу Реєстру людей із цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії.

Відповідно до статті 3 та 49 Конституції України кожній людині гарантується її право на охорону здоров'я, доступність медичної допомоги. Тому є неприпустимим обмеження пацієнтів, які потребують життєво важливих препаратів інсуліну, не залежно від місця проживання чи фінансового забезпечення. Адже недоступність інсуліну та діабетичної допомоги призводить до завчасної смерті.

Кожні 7 секунд у світі через діабет помирає одна людина.

В Україні за даними Реєстру людей із цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії:

• у 2019 році за 1-3 квартали померло 8507 осіб, що отримували інсулін

• у 2020 році за 1-3 квартали померло 11710 осіб, що отримували інсулін

Реєстр нараховує загалом 60 859 людей з діабетом 1 типу та 146 645 людей з діабетом 2 типу, які отримували інсулін, станом на 31 грудня 2020 року

Отож, мільйони людей з діабетом ведуть непомітну сторонньому оку боротьбу за життя.

Людині, що крокує по життю пліч-о-пліч з незмінним супутником – діабетом, доводиться важко працювати без вихідних та канікул, щоб досягти того, що організм здорової людини робить самостійно.

Водночас доволі часто виникає розмова про безвідповідальне ставлення пацієнта до свого здоров’я і про свідоме невиконання призначень лікаря. У деяких медиків та чиновників стало звичкою звинувачувати людину з діабетом у недбалому ставленні до свого здоров’я, до виконання рекомендацій лікаря.

А що з цього приводу говорять самі пацієнти? «Я хочу поваги до своєї "боротьби" зі своєю хворобою (хоча я ненавиджу цей термін, тому що люди, які так рано вмирають, «боролися», до останнього не втрачаючи надії). В будь-якому випадку, я хочу, щоб мою хворобу лікували, адже це хвороба на все життя».

За останні сто років вчені виявили справжні причини діабету та просунулись вперед у роботі над інсуліном. Нововведення в лікуванні діабету за минуле століття не зупинилися на інсуліні. З'явились нові уявлення про хворобу, розроблено нові лікарські засоби, які не тільки націлені на зниження рівня цукру в крові, але також вирішують проблеми ускладнень, що пов’язані з серцем, які врешті-решт продовжують боротьбу із передчасною смертю людей з діабетом. Ліки останнього покоління довели свою ефективність не тільки завдяки значно меншим побічним ефектам, але й завдяки зменшенню смертності.

Наразі доступність ліків, зокрема, інсуліну, для людей з діабетом в Україні раз у раз стає кризовим питанням. Проблема в тому, що менеджмент діабету, як на рівні кожного організму, так і на рівні держави, залежить від розрахунків. У нашій державі ж, якісної статистики щодо діабету немає. Починаючи з 2017 року МОЗ скасувало статистику щодо смертей від цукрового діабету. Тому на сьогодні ми не знаємо тих тенденцій, які домінують в Україні стосовно смертності, захворюваності й поширюваності цукрового діабету. З того часу, основним джерелом інформації про ситуацію з діабетом лишається Реєстр пацієнтів, які потребують інсуліну, створений у 2015 році. Але оскільки не всі люди з діабетом користуються інсуліном, доля тих, хто живе з цією хворобою, але отримує інше лікування, лишається поза контролем держави. У цій ситуації, якісно передбачити і покрити потреби людей, які живуть з діабетом в Україні стає неможливим для влади. 

Наразі Інститутом соціально-економічних проблем діабету Української діабетичної федерації (УДФ) за фінансової підтримки ексклюзивного партнера - вітчизняного виробника інсуліну ВАТ «Індар» та за участі ТОВ «МАЙ ДІАБЕТЕС СОЛЮШІНЗ» створено платформу - Атлас "Діабет в Україні". Це друковане видання, сайт та сторінки в соціальних мережах, де публікується систематизована діабетична статистика, моніторинг та аналіз економічної ефективності витрат держави на діабет.

Українська діабетична федерація, яка є об’єднаним голосом людей з діабетом та їх близьких, закликає Президента, Уряд та законотворців до активних дій, що гарантуватимуть тисячам наших співвітчизників доступність діабетичної допомоги та забезпечення інсуліном, відкриття якого дарувало їм надію на життя 100 років тому.

Матеріал підготовлений Українською діабетичною федерацією

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-