ТСК з питань захисту інвесторів допомогла захистити інвестпроєктів майже на 5 мільярдів

ТСК з питань захисту інвесторів допомогла захистити інвестпроєктів майже на 5 мільярдів

Укрінформ

Впродовж перших 6 місяців роботи Тимчасова спеціальна комісія ВРУ з питань захисту прав інвесторів допомогла захистити інвестпроєктів майже на 5 млрд гривень (понад $170 млн).

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Мільйони інвесторам: як ТСК захищала інвесторів в 2020 році» розповіла голова спецкомісії, народна депутатка Галина Янченко, представляючи звіт про роботу ТСК з питань захисту прав інвесторів за 6 місяців.

За її словами, за пів року роботи парламентська спецкомісія довела, що є дієвим парламентським органом, який допомагає вирішувати проблемні ситуації інвесторів в Україні. А також стала майданчиком для обговорення та розробки змін до законодавства.

«Завдяки функції парламентського контролю, ТСК вдавалося забезпечувати розгляд звернень бізнесу швидко і об'єктивно. З 12 звернень, які ТСК взяла до розгляду, 4 вже успішно вирішені. В середньому ТСК витрачала на це до 2 місяців. Раніше захист інвестора парламентом носив теоретичний характер. Зі створенням ТСК він має практичний характер, і що більш важливо, робота з практичними кейсами веде нас до змін в законодавстві. Ми на практиці бачимо, що не працює і пропонуємо рішення, спецкомісія вже подала 3 законопроєкти», - розповіла Галина Янченко.

Вона зазначила, що більшість звернень бізнесу, що надійшли на адресу ТСК, стосувались скарг на неефективне здійснення досудового розслідування з боку правоохоронних органів.

«На другому місці за популярністю стали звернення бізнесу щодо перешкод в роботі від органів місцевого самоврядування – 5 звернень, третьому - складнощі у відносинах з органами ДПС, ми розглянули три таких звернення. Хочу відзначити, що в усіх після звернень ТСК керівники правоохоронних органів, - а це і Офіс Генерального прокурора, і Національна поліція, дуже оперативно реагували, фахово та швидко допомагали вирішувати проблемні питання бізнесу. Також такий підхід стосується і нового керівництва Державної податкової служби, завдяки позиції якого буквально нещодавно була вирішена проблемна ситуація інвестора щодо виконання судового рішення ДПС, яка до звернення на адресу ТСК не вирішувалась понад 7 років», - розповіла Галина Янченко.

Як зазначив під час пресконференції директор з корпоративних зав’язків Mars Україна Руслан Скиба, компанія має успішний досвід звернення на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів.

«Ще у 2013 році наша компанія сплатила певну частину податків авансом згідно з чинним на той момент законодавством, в результаті чого виникла переплата по податках. На жаль, визнання цієї переплати в передбачений законодавством спосіб не відбулось. Ми звернулись до суду для захисту своїх прав. Цього року ми отримали рішення Верховного суду України, яке остаточно зобов’язало податкові органи визнати переплату минулих років і відобразити її в картці платника податку. Проте з боку податкових органів виникли певні технічні складнощі з виконанням рішення суду. Саме тому ми звернулися до ТСК з питань захисту прав інвесторів, яка швидко розглянула звернення та організувала зустріч всіх зацікавлених сторін з метою пришвидшення виконання рішення суду. В тому числі завдяки ефективній роботі членів ТСК цю проблему було вирішено і податкові органи відобразили необхідну суму в картці платника податків нашої компанії. Хочу висловити вдячність всім членам ТСК з питань захисту прав інвесторів за підтримку та дієву допомогу у вирішенні цього важливого для нашого бізнесу питання. Безумовно це стане позитивним сигналом для всіх інших інвесторів, які здійснюють свою діяльність в нашій країні!», - сказав Руслан Скиба.

Нагадаємо, 5 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів». Метою створення Спецкомісії є підготовка та надання на розгляд Верховної Ради законодавчих ініціатив щодо захисту прав інвесторів, забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності. До складу ТСК входять 13 народних депутатів. Очолює ТСК народний депутат Галина Янченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-