На Прикарпатті у сільській гімназії запрацював комп’ютерний клас

На Прикарпатті у сільській гімназії запрацював комп’ютерний клас

Децентралізація
Укрінформ

На Прикарпатті у селі Тязів, що входить у Ямницьку ОТГ, в будівлі гімназії, якій понад 90 років, запрацював комп’ютерний клас.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла начальник відділу освіти Ямницької ОТГ Наталія Винник під час престуру який організував Івано-франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Програми «U-LEAD з Європою».

«Будівлі Тязівської гімназії – 91 рік. Тепер тут навчаються 107 дітей, є 12 дошкільнят, які тут готуються до школи. Лише на фасадні роботи гімназії в Тязеві Ямницька ОТГ скерувала 400 тис. грн. Капітальний ремонт ми зробили у перших класах. Тут зривали підлогу, заливали бетоном, утеплювали стіни, замінили вікна і двері. Тепер тут займається початковий клас, працює їдальня, спортивна зала і комп’ютерний клас. Інші школярі займаються у більш новому приміщенні», - розповідає Наталія Винник.

Вона зауважила, що це стало можливим завдяки реформі децентралізації. За два роки роботи Ямницькій ОТГ вдалося зробити ремонти в усіх навчальних закладах, де навчається майже тисяча дітей. Для цього з місцевого бюджету скерували понад 11 млн грн. Нині освітяни громади планують забезпечити навчальні заклади в Тязеві, Павлівці та в селі Сілець ще й інтерактивними панелями, які вже працюють у Ямницькому ліцеї.

Свого часу таке обладнання Ямницькому ліцею подарував Президент України Петро Порошенко. Ще дві інтерактивні панелі ліцеїсти отримали в подарунок до дня св. Миколая від випускника ліцею, мецената зі Львова Мирослава Тачбачина.

«Ми цим дуже пишаємось. Окрім роботи наш випускник дбає про свою школу. Його сини є власники української компанії-виробника панелей EdPRO. Аби уміти з ними працювати 8 учителів Ямницького ліцею пройшли дводенне навчання у Львові. Те, що можна побачити на цій панелі, не покаже жодний стенд чи таблиця. Тепер ми можемо бачити серце у розтині, повертаємо його. Коли з історії ми вивчаємо Римську імперію, то майже наживо показуємо дітям Колізей. Діти можуть користуватись цими панелями не лише на уроці. Сьогодні учитель з крейдою біля дошки – це вже минуле в освіті», - переконана Наталія Винник.

Відомо, що Ямницький ліцей входить у перших 200 кращих навчальних закладів України.

Ямницька ОТГ створена у 2017 році. До неї увійшли сільські ради Ямниці, Павлівки, Сільця і Тязова. Це єдина громада на Прикарпатті, яка має реверсну дотацію. Цього року вона скерувала понад 12 млн грн до державного бюджету на підтримку інших громад, оскільки її доходи значно перевищують доходи інших громад. Бюджет Ямницької ОТГ перевищує 90 млн грн.

На Прикарпатті працюють 30 ОТГ.

Читайте також: На Миколаївщині громади вчилися відстоювати свої права у процесі об'єднання

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-