Ямницька тергромада взялася за берегоукріплення річки Павельче

Ямницька тергромада взялася за берегоукріплення річки Павельче

Децентралізація
Укрінформ

В Івано-Франківській області Ямницька ОТГ після травневої повені відразу взялася за подолання її наслідків. Людям, чиї будинки підтопило найбільше, скерували з місцевого бюджету допомогу в сумі 200 тис. грн, ще 3 млн грн спрямували на берегоукріплення.

Про це розповів голова Ямницької ОТГ Роман Крутий під час престуру, який організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Програми «U-LEAD з Європою».

«У цьому році у травні внаслідок негоди у Ямниці підтопило багато господарських будинків. Ми відразу взялися за подолання наслідків повені. На берегоукріплення скерували з місцевого бюджету близько трьох мільйонів гривень. Крім того, надали допомогу тим людям, чиї будинки найбільше були пошкоджені через негоду. З місцевого бюджету на відновлення цих домогосподарств ми скерували понад 200 тис. грн», - повідомив Роман Крутий.

За його словами, у травні після довготривалих дощів вийшла з берегів не лише річка Бистриця. Найбільше збитків Ямницькій громаді завдала її притока – річка Павельче. Розповідають, вода в ній піднялася настільки, що буквально зайшла до людей у будинки. Тепер у Ямниці зробили не лише берегоукріплення протяжністю понад 1 км, але й провели водовідведення, очистили дренажні системи та каналізували дві вулиці.

Читайте також: На Прикарпатті громада відремонтувала 30 км місцевих доріг

Відомо, що 15 травня внаслідок сильних дощів на Прикарпатті підтопило близько 330 житлових будинків та 5 ділянок автомобільних доріг.

Бюджет Ямницької ОТГ становить понад 90 млн грн. На території громади працює близько сотні підприємств. Ямницька ОТГ – єдина громада на Прикарпатті, яка має реверсну дотацію. Цього року вона скерувала понад 12 млн грн до державного бюджету на підтримку інших громад, оскільки її доходи значно перевищують доходи інших громад. Одне з бюджетоутворювальних підприємств Ямницької ОТГ – ПАТ «Івано-Франківськцемент», де працює близько 1800 осіб.

Ямницька ОТГ створена у 2017 році. До неї увійшли сільські ради Ямниці, Павлівки, Сільця і Тязова.

На Прикарпатті діє 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Ірина Дружук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-