Щоб новонароджені діти ніколи не почали курити – що хоче зробити парламент?

Щоб новонароджені діти ніколи не почали курити – що хоче зробити парламент?

Укрінформ

Діти, народжені у наступні 5 років, можуть стати першим вільним від куріння поколінням

19 вересня біля Верховної Ради відбувся брифінг народних депутатів, міжнародних експертів та громадськості щодо плану дій для нового парламенту в контексті попередження дитячого куріння. Експерти запропонували реалістичні законодавчі кроки, які допоможуть зробити так, щоб діти, народжені за час роботи дев’ятого скликання парламенту, та всі наступні покоління більше ніколи не почали курити.

«Україні вдалось досягнути значного прориву в контролі над тютюном впродовж 2010-2017 років, за цей час поширеність куріння зменшилась на 20%. Проте досі 7,2 мільйона українців курить, а це 20% (1) осіб віком від 15 років. Минулого року уряд затвердив Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку (2). Серед завдань плану - вдосконалення антитютюнового законодавства задля зменшення споживання тютюнових виробів та зменшення захворюваності й смертності від неінфекційних захворювань», - розповів Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України.

На неінфекційні захворювання припадає 86% (3) смертей в Україні. Тобто переважна більшість українців помирає передчасно від серцево-судинних, легеневих, психічних хвороб, діабету, раку. Більшість із цих смертей серед вікової групи 30-70 років. Споживання тютюну є одним із ключових факторів ризику. Лише від захворювань, викликаних курінням, щороку помирає 85 тисяч (4) українців. Проте важливо усвідомлювати, що всім цим передчасним смертям можна запобігти шляхом законодавчого контролю.

«Тютюнова епідемія є однією з найбільш серйозних небезпек для здоров'я населення, щорічно від неї гине понад 8 мільйонів осіб у світі. Окрім того, вживання тютюну завдає істотного економічного збитку у вигляді значних витрат на охорону здоров'я та втрати людського капіталу в результаті захворюваності та смертності, обумовленої вживанням тютюну. Україна є стороною Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Конвенція пропонує набір ефективних інструментів для подолання тютюнової епідемії. Україні варто продовжувати її виконувати», - зазначила Наталія Король, національний фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Щороку українська економіка втрачає 3,2% (5) ВВП через витрати на лікування та втрату працездатності внаслідок куріння. У 2018 році - це становило $3,6 млрд.

«Збереження життя та здоров'я українців має бути пріоритетом для держави. Законодавче обмеження маркетингових інструментів тютюнової індустрії та підвищення цін на продукти, що викликають нікотинову залежність, можуть зробити значний внесок у зменшення поширеності куріння, особливо серед молоді. Я буду підтримувати законодавчі ініціативи в парламенті, спрямовані на збереження здоров'я людей», - наголосив Володимир Крейденко, народний депутат України.

Парламент дев'ятого скликання може зробити прорив у захисті дітей від нікотинової залежності. Серед законодавчих норм, які потрібно прийняти:

запровадити стандартизовані пачки сигарет із великими зображеннями хвороб і без логотипів, як у Австралії, Франції, Великій Британії, Ірландії тощо;

заборонити рекламну сигаретну викладку в магазинах – тютюнові вироби мають продаватися за зачиненими шафами, щоб їх не бачили діти та некурці;

заборонити сигарети з ароматизаторами.

«Виробники сигарет роблять все можливе, щоб зробити куріння максимально привабливим та доступним. Але це суперечить державним інтересам. Тютюнова індустрія зменшує людський потенціал держави, що робить її слабшою та більш вразливою. Здоров’я людей – це цінність. І держава має створити відповідні умови для його збереження. Законодавче посилення контролю. над тютюном є далекоглядною політикою покращення якості та тривалості життя українців», - зауважив Дмитро Чорний, народний депутат України.

Серед завдань до парламенту також врегулювати нові пристрої для куріння. Заборонити продаж електронних сигарет неповнолітнім, взяти під державний контроль вміст заправних картриджів до цих сигарет, заборонити рекламу як електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання, і оподаткувати ці пристрої. Нове покоління сигарет породило нове покоління залежних від нікотину. На сьогодні 18,4% (6) підлітків 13-15 років вже курять електронні сигарети. І це нова загроза для здоров’я.

«Україні необхідно розробити та прийняти комплексний законопроект, який би уберіг наших дітей від нікотинової залежності, а курців зі стажем спонукав відмовитись від сигарет. Нам необхідно запровадити ще кращі стандарти захисту від тютюну, ніж ті, які зараз діють у Європейському союзі. Необхідно напрацювати комплекс таких норм, які б унеможливили зловживання представників тютюнової індустрії у сфері реалізації власної продукції», - наголосила Лада Булах, народний депутат України.

Стан здоров’я людей і якість їхнього життя часто є віддзеркаленням соціальних і економічних умов, у яких вони народжуються та живуть. Тому держава має створювати такі умови, коли люди дійсно зможуть робити вибір на користь власного здоров’я.

«Україна входить до десяти пріоритетних країн Ініціативи Блумберга щодо скорочення споживання тютюн. Ми надаємо підтримку Україні для реалізації політики ВООЗ MPOWER щодо зменшення привабливості, доступності тютюнових виробів, інформування про небезпеку куріння та захисту від пасивного куріння. Ми знаємо, що ці інструменти працюють, і що вони рятують життя. Новий парламент має унікальну можливість використати ці інструменти, щоб зробити Україну здоровішою та сильнішою», - розповіла Келлі Хеннінг, директор глобальних програм з охорони здоров’я Bloomberg Philanthropies.

«У попередні роки саме громадські організації були рушієм антитютюнових змін в Україні. Але важливо розуміти, що без політичної волі парламенту ефективні зміни неможливі. Тому сподіваємось, що нове скликання парламенту буде активно підтримувати та приймати ініціативи, що стосуються збереження здоров’я людей. Наша громадська організація готова надавати необхідну експертну допомогу. Лише спільними зусиллями можна подолати тютюнову епідемію, яка є ворогом добробуту нашої країни», - зазначила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Для додаткової інформації: Оксана Тотовицька, фахівчиня з комунікації ГО «Життя», +380632617405, oksana@center-life.org.

 Фото: ГО «Життя»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-