ПРОКОФ’ЄВ, ШОСТАКОВИЧ, МУСОРГСЬКИЙ

ПРОКОФ’ЄВ, ШОСТАКОВИЧ, МУСОРГСЬКИЙ

Укрінформ

20 вересня у Національній філармонії звучатиме музика класиків – Сергія Прокоф’єва, Дмитра Шостаковича і… Модеста Мусоргського у виконанні академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Віталія Протасова.

Невипадковим є саме таке поєднання авторів. У вересні народився Дмитро Шостакович. Прокоф’єв і Шостакович – сучасники, але антагоністи. Вони мали різні долі, але їхні шляхи – поруч. Провідником до їхньої творчості є і музика Модеста Мусоргського. Не лише через тему смерті, до якої звертався цей композитор. І Прокоф’єв, і Шостакович продовжили різні ідеї Мусоргського, кожен по-своєму. Але саме ці троє випередили свій час і вплинули на багатьох композиторів наступних поколінь. Зокрема, звучатиме кіномузика Прокоф’єва та Шостаковича, яку всі знають, але її нечасто можна почути.

Майже на 100 років раніше, ніж фільм «Гамлет», музику до якого написав Шостакович, створено «Пісні і танці смерті» Мусоргським. Цей, один із найвідоміших у світі, вокальний цикл написано на слова його друга Модеста, Арсенія Голєніщева-Кутузова. На вірші цього ж поета Мусоргський також створив і цикл «Без сонця». Обидва твори з’явилися в один час із не менш відомими – «Картинки з виставки», операми «Хованщина» та «Сорочинський ярмарок». Цього разу твір звучатиме у виконанні неперевершеного Андрія Бондаренка.

«Поручик Кіже» – сатирична історія про життя неіснуючого в реальності солдата. Саме музика до цього фільму, яку він написав у 1934-му, принесла композитору світову славу. Його навіть запрошували в Голівуд, але він повернувся… в «совєти».

Академічний симфонічний оркестр

Національної філармонії України

Диригент – ВІТАЛІЙ ПРОТАСОВ

Соліст – АНДРІЙ БОНДАРЕНКО (баритон)

Програма:

С. Прокоф’єв

– Симфонія № 1 ре мажор («Класична»), тв. 25

– Сюїта з музики до кінофільму «Поручик Кіже»

М. Мусоргський

–  Пісні і танці смерті

Д. Шостакович

– Сюїта з музики до кінофільму «Гамлет»

Квитки онлайн

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-