Ювенальна юстиція в Україні: міфи, реалії та вимоги часу

Ювенальна юстиція в Україні: міфи, реалії та вимоги часу

Укрінформ

Складний і тернистий шлях ювенальної юстиції в Україні. З нею пов’язано багато міфів і непорозумінь. Але чи варто змінювати кримінальні процедури для дітей у конфлікті та контакті з законом на більш «дружні»? Так, адже це вимога сьогодення. Чи мають процедури правосуддя по відношенню до дитини відрізнятися від процедур для дорослих?

Про масштаби необхідності запровадження та застосування процедур дружніх до дитини свідчить статистика: в 2017 році органами досудового слідства оголошено про підозру 4508 особам у віці від 14 до 18 років, у якості потерпілих та свідків виступали 5087 дітей, отже майже 10 тисяч дітей опинилися у контакті з законом.

Термін «Ювенальна юстиція» в документах міжнародного та європейського законодавства відноситься до законів, норм, стандартів, процедур механізмів та установ, спеціально розроблених для дітей які перебувають у конфлікті з законом, в тому числі зусилля, направлені на профілактику стосовно дітей, які вступають у конфлікт з законом.

На сьогоднішній день в Україні не існує цілісної системи правосуддя щодо дітей у конфлікті з законом, вона представлена фрагментарно у вигляді законодавчо закріплених особливостей правосуддя у справах за участю дітей. Проте за роки незалежності було здійснено ряд заходів стосовно реалізації міжнародних зобов’язань щодо покращання захисту прав дітей, які перебувають у конфлікті з законом, вирішення проблем «молоді групи ризику». Зокрема було схвалено Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, прийнято низку Законів, спрямованих на посилення захисту прав і ресоціалізацію неповнолітніх, що вчинили кримінальні правопорушення.

У той же час процедури, що визначені Кримінальним процесуальним кодексом, на сьогодні не відповідають стандартам «дружності», або їх застосування не завжди відповідає найкращим інтересам дитини. Зокрема це стосується процедури затримання та утримання дитини в місцях позбавлення волі, проведення допиту, застосування такої альтернативної міри покарання, як застосування примусових заходів виховного характеру із поміщенням до закладу соціальної реабілітації.

Аналіз практик щодо здійснення процедур у кримінальному провадженні за участю дитини у конфлікті з законом засвідчив, що тільки 51 % слідчих вважають за потрібне комплексне вивчення особистості дитини щодо якої застосовують процедури кримінального провадження, ще 41% слідчих не вважають за доцільне наводити в обвинувальному акті повну характеристику дитини і причини, що призвели до вчинення нею злочину, лише 37% вважають участь педагога, психолога або лікаря засобом підвищення ефективності розслідування.

За даними реєстру судових рішень у 2018 році касаційна інстанція в Україні здійснила посилання на Мінімальні стандартні правила ООН, що стосуються відправлення правосуддя щодо неповнолітніх («Пекінські правила») лише в 3 справах, а суди першої інстанції 9 разів. При цьому згадувані норми використовуються, як загальна теза без розкриття змісту та детального обґрунтування відповідних стандартів, тому виглядають поверхово. Самі судді серед проблем застосування процедур дружніх до дитини в конфлікті з законом визначили: формальний підхід до обрання міри покарання, неефективність покарання у вигляді примусових заходів виховного характеру, відсутність можливості індивілізуації покарання, відсутність реального контролю в період випробувального терміну.

Найголовнішим питанням у запровадженні принципів правосуддя дружнього до дитини є підготовка фахівців – слідчих та суддів. 

Саме з цією метою готується проведення міжнародного  тренінгу для викладачів Національної школи судді та Національної академії внутрішніх справ у рамках реалізації проекту «Зміцнення системи захисту дітей у конфлікті із законом» ініційованого Нідерландською секцією організації Defence for Children у співпраці з Всеукраїнською фундацією «Захист прав дітей» за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди (програма МАТРА), 2017-2021 рр.

 Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-