Який тонометр обрати для покупки

Який тонометр обрати для покупки

Укрінформ

Тонометри — одні із найважливіших приладів для контролю за показниками здоров’я. За їх допомогою абсолютно безболісно та за кілька хвилин можно виміряти показники артеріального тиску в домашніх умовах. Якщо у вас підвищений тиск, можно швидко вжити відповідних заходів щодо приведення його до норми.

Ми підготували інструкцію щодо вибору приладу для вимірювання артеріального тиску. Це допоможе вам визначитися з потрібною моделлю для покупки.

Різновиди тонометрів

Медмагазин “Ортоп” реалізує три основні групи моделей: механічні, автоматичні та напівавтоматичні. Розглянемо особливості кожної з них.

Механічний вимірювач тиску — складається зі стрілочного манометра, манжети, груші і фонендоскопа.

Переваги:

  • низька ціна

  • простота і надійність

  • тривалий термін служби

  • відсутня потреба додаткового живлення.

Недолік:

  • складність в експлуатації для новачків.

Якщо ви раніше не користувалися такими пристроями, механічний прилад для вимірювання тиску може давати неправильні результати. Такий тискомір не підійде літнім людям.

Важливо: самотній людині краще придбати механічний тонометр з вбудованим стетоскопом — це значно полегшить процес вимірювання тиску.

Автоматичний — складається з електронного рідкокристалічного дисплея і манжети. Груша в цьому апараті відсутня — користувачеві не потрібно нагнітати повітря в манжету, так як ця функція покладена на спеціальний компресор.

Переваги:

  • дуже просте використання.

Недоліки:

  • висока ціна і енергоспоживання

  • ймовірність похибки вимірювань при неправильному положенні руки

  • недовговічний — може досить часто виходити з ладу при необережному використанні.

Автоматичний тонометр рекомендується літнім людям і тим, кому незручно качати грушу.

Напівавтоматичний — складається з дисплея, манжети і груші. Компромісне рішення, що поєднує в собі особливості механічних та автоматичних тонометрів. Напівавтомат у використанні простіший механічного аналогу, але дешевший і економічніший автомата, оскільки у ньому відсутній компресор.

Недоліки:

  • ручне накачування повітря в манжету.

Напівавтоматичний тонометр оптимальний для молодих користувачів і людей зрілого віку. Загальний недолік механічних і напівавтоматичних моделей — зниження точності показань при самостійному накачуванні груші.

Місце вимірювання

За цим параметром тонометри поділяються на дві категорії: плечові і зап'ястні. У першому випадку манжета фіксується на плечі. Подібні апарати зустрічаються найчастіше. Другий варіант передбачає кріплення манжети на зап'ястя.

Зап'ястні тонометри компактніші і простіші в експлуатації, оскільки вони бувають лише автоматичними. Підходять спортсменам, любителям активного відпочинку та подорожей. Такі прилади не рекомендується вибирати людям старшим 40 років і тим більше літнім людям через велику похибки вимірювань. Головна причина — вікові зміни судин, через що тонометр не може показати точні результати.

Розмір манжети

Манжети бувають наступних розмірів:

  • 15-22 см (S) — подібні манжети зустрічаються в зап'ястних і дитячих тонометрах;

  • 22-32 см (M) — такими манжетами оснащено більшість тонометрів (дорослі люди середньої статури з вагою 50-90 кг);

  • 32-42 см (L) - тонометри з цими манжетами підійдуть людям з повними або накачаними руками;

  • 22-42 см — універсальний розмір, оптимальний для всіх членів родини.

Потрібний варіант підбирається виходячи з результатів виміру окружності плеча/зап'ястя.

Спосіб фіксації

Манжета закріплюється на руці липучками або скобою і липучками. Тим, хто вимірює тиск самостійно, краще вибрати модель з другим способом фіксації манжети. Зустрічаються апарати, оснащені віялоподібною манжетою — подібне рішення забезпечує більшу точність показань при мінімумі неприємних відчуттів від пережимания артерії.

Діапазон вимірів

Цей параметр вказує на область значень, в якому апарат для вимірювання тиску вимірює артеріальний тиск і частоту пульсу з мінімальною похибкою. Залежить від виду тонометра:

  • механічний — 0-300 мм рт. ст;

  • автоматичний — 0-250 або 40-299 мм рт. ст., пульс 40-180 уд/хв;

  • напівавтоматичний — 20-280 мм рт. ст., пульс 40-200 уд/хв.

Сповіщення

Звукові сигнали — повідомляють про початок і завершення вимірювання, підвищеному тиску, аритмії. Полегшують використання пристрою.

Рухи під час вимірювань, невірне положення манжети — сигналізують про помилки в процесі вимірювання тиску, які можуть спотворити результат/ Важлива опція для людей, які самостійно працюють з тонометром.

Необхідність заміни батарей — індикація заряду елементів живлення. Знижує ймовірність несподіваної відмови приладу через розряд батарейок.

Щоб купити тонометр високої якості, зверніться у магазин “Ортоп”. Тут представлений широкий асортимент моделей різної категорії. Наші консультанти готові надати вичерпну відповідь на будь-яке запитання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-