Спортивні тріумфи України за 28 років Незалежності

Спортивні тріумфи України за 28 років Незалежності

Інфографіка
Укрінформ
Напередодні дня народження України пригадуємо найвизначніші спортивні досягнення українців за період незалежності: від 1991 року і до сьогодні.
1992 рік

Вперше українські спортсмени поїхали на зимові ігри в Альбервиль і літню Олімпіаду в Барселоні у складі Об'єднаної команди та вперше гімн України прозвучав на честь перемоги у вільній боротьбі спортсмена Олега Кучеренка (в категорії до 48 кг). А згодом український прапор підняли на честь власниць "золота" - гімнасток Тетяни Гуцу та Олександри Тимошенко.

1993 рік

Легкоатлет Сергій Бубка став першим чемпіоном світу незалежної України на чемпіонаті в Штутгарті. Володар світового рекорду у стрибках з жердиною - 6 метрів 14 сантиметрів. За 10 років спортивної кар’єри встановив 35 світових рекордів..

1994 рік

Фігуристка Оксана Баюл здобула перше олімпійське “золото” для незалежної України на зимовій Олімпіаді в Ліллегаммері (Норвегія).

Біатлоністка Валентина Цербе-Несіна стала володаркою першої олімпійської медалі сучасності для збірної України. Вона виборола «бронзу» в спринті на зимових Олімпійських іграх в Ліллегаммері.

1995 рік

Легкоатлетка Інесса Кравець на чемпіонаті світу в Гетеборзі (Швеція) встановила світовий рекорд в потрійному стрибку, її результат - 15,5 м. Перевершити його не може ніхто вже більш як 20 років.

Гімнастка Катерина Серебрянська стала абсолютною чемпіонкою світу на чемпіонаті у Відні, олімпійська чемпіонка Атланти-96. Усього в її активі 8 титулів чемпіонки світу, 6 титулів чемпіонки Європи у фіналах в окремих видах.

1996 рік

Борець В’ячеслав Олійник виборов золоту медаль у ваговій категорії до 90 кг на Олімпійських іграх в Атланті. Це перша золота медаль для України на літніх Олімпіадах.

Гімнастка Лілія Подкопаєва отримала 2 золоті медалі — в абсолютній першості та вільних вправах на Олімпійських іграх в Атланті. Володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей на міжнародних змаганнях

1997 рік

Легкоатлетка Жанна Пінтусевич-Блок перемогла на чемпіонаті світу в Афінах в бігу на 200 м. На чемпіонаті світу-2001 в Едмонтоні виборола золоту медаль на королівській дистанції – 100 м.

1998 рік

Біатлоністка Олена Петрова виборола срібну медаль в індивідуальній гонці на 15 км на зимових Олімпійських іграх в Нагано (Японія).

1999 рік

Біатлоністка Олена Зубрилова стала триразовою чемпіонкою світу в індивідуальній гонці на 15 км, гонці переслідування і мас-старті на чемпіонаті світу в Контіолахті (Фінляндія).

2000 рік

Плавчиня Яна Клочкова здобула дві золоті медалі Олімпійських іграх у Сіднеї. Загалом вона є одинадцятиразовою чемпіонкою Європи, триразовою чемпіонкою світу, чотириразовою олімпійською чемпіонкою (Сідней-2000, Афіни-2004) у плаванні на 200, 400 метрів комплексом та 800 метрів вільним стилем. Володарка Кубків світу.

2001 рік

Легкоатлетка Інга Бабакова – срібна призерка чемпіонату світу в Едмонтоні зі стрибків у висоту. Перемогла на чемпіонаті світу 1999 року в Севільї.

2002 рік

Шахіст Руслан Пономарьов у 14 років став наймолодшим у світі гросмейстером, чемпіоном світу серед юнаків до 18 років.

2003 рік

Гімнастка Анна Безсонова стала дворазовою чемпіонкою світу в Будапешті та триразовою чемпіонкою Європи в Ризі. Анна – багаторазова чемпіонка світу та Європи з художньої гімнастики. Вона є дворазовою бронзовою призеркою Олімпіад (Афіни-2004, Пекін-2008).

2004 рік

Футболіст Андрій Шевченко став найкращим футболістом Європи, отримавши «Золотий м'яч». Переможець Ліги чемпіонів-2002/03 у складі «Мілана».

Василь Вірастюк - володар титулу «Найсильніша людина світу». У 2007 році виграв змагання у м. Сеулі (Південна Корея) та отримав титул Чемпіона світу з силового екстриму IFSA.

Жіноча збірна України з гандболу стала володарем єдиної олімпійської нагороди за всі роки Незалежності в ігрових видах спорту. Бронзовий призер Олімпіади-2004 в Афінах.

2005 рік

Валерій Гончаров – єдиний український гімнаст, який виборов тричі поспіль нагороди Фіналу Кубка світу.

2006 рік

Боксер Володимир Кличко нокаутував Кріса Бьорда і вперше став чемпіоном світу за версією IBF. Володимир – олімпійській чемпіон Атланти-96 та багато років утримував звання абсолютного чемпіона світу у суперважкій вазі.

2007 рік

Легкоатлетка Ірина Ліщинська – срібна призерка чемпіонату світу в Осаці в бігу на 1500 м, срібна призерка Олімпійських ігор-2008 у Пекіні.

           

2008 рік

Боксер Віталій Кличко нокаутував Семюеля Пітера і став чемпіоном світу за версією WBC у суперважкій вазі.

2009 рік

ФК «Шахтар» – володар Кубка УЄФА-2009, перший і поки єдиний український футбольний клуб, який за часів Незалежності здобув євротрофей.

2010   рік                 

Веслувальниця Інна Осипенко-Радомська виграла чемпіонат світу на байдарці-одиночці в Познані, олімпійський чемпіон Пекіна-2008.

2011 рік

Легкоатлетка Ольга Саладуха виграла чемпіонат світу з потрійного стрибка в Тегу (Південна Корея). Бронзова призерка Олімпіади-2012 в Лондоні, триразова чемпіонка Європи.

2012 рік

Веслувальник-каноїст Юрій Чебан — чемпіон двох Олімпіад поспіль: у Лондоні-2012 та Ріо-2016.

2013 рік

Ірина Марлені (вільна боротьба) 21 вересня 2013 року увійшла до всесвітньої Зали Слави Міжнародної федерації об'єднаних стилів боротьби (FILA). Чемпіонка Олімпійських ігор-2004 в Афінах, триразова чемпіонка світу.

2014 рік

Біатлоністки Семеренко — сестри-близнючки Віта та Валентина - на зимових Олімпійських іграх в Сочі здобули «золото» в естафеті 4×6 км. В їхньому активі 10 медалей чемпіонатів світу і три - з Олімпійських ігор. Крім сестер Семеренко, чемпіонську естафету також бігли Юлія Джима і Олена Підгрушна.

2015 рік

Шахістка Марія Музичук стала чемпіонкою світу серед жінок.

Фехтувальниця Ольга Харлан — найтитулованіша спортсменка України в цьому виді спорту. 6 золотих медалей на чемпіонатах світу. Олімпійська чемпіонка Пекіна-2008, срібна призерка Ріо-2016, бронзова призерка Лондона-2012.

2016 рік

Паралімпійська збірна у Ріо-де-Жанейро здобула 117 комплектів нагород. Це третій результат Паралімпіади.

Боксер Василь Ломаченко встановив рекорд, ставши чемпіоном у двох вагових категоріях лише за 7 боїв. Наразі є найкращим боксером світу незалежно від вагових категорій за версією журналу «The Ring». Найтитулованіший український боксер. Дворазовий олімпійський чемпіон.

2017 рік

Гімнаст Олег Верняєв став абсолютним чемпіоном Європи зі спортивної гімнастики в Клуж-Напока (Румунія), олімпійський чемпіон Ріо-2016 та чемпіон світу у вправах на паралельних брусах.

2018 рік

Олександр Абраменко - перший олімпійський чемпіон із фристайлу та єдиний, хто здобув нагороду на зимових Олімпійських іграх 2018 у Пхьончхані.

Тенісистка Еліна Світоліна стала першою українкою, яка перемогла на Підсумковому турнірі в одиночному розряді. Світоліна посіла третє місце в одиночному розряді в міжнародному рейтингу Жіночої тенісної асоціації (WTA).

Дзюдоїстка Дар’я Білодід - наймолодша чемпіонка світу серед дорослих. Білодід виборола перемогу у віці 17 років і 11 місяців.

Боксер Олександр Усик - абсолютний чемпіон світу в першій важкій вазі за версією WBO WBC, IBF, WBA, The Ring. Перший українець, який отримав титул абсолютного чемпіона світу.

2019

Юніорська збірна з футболу України вперше в історії стала чемпіоном світу з футболу, перемігши команду Південної Кореї з рахунком 3:1.

Стрибун у воду Олексій Середа у віці 13-ти років став наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків з вишки та срібним призером ЧЄ з синхронних стрибків.

Жіноча збірна України з хокею виграла кваліфікацію чемпіонату світу Дивізіону ІІВ -  перша кваліфікація світового чемпіонату в історії жіночого українського хокею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-