Боротьба з бур'янами на посівах соняшнику

Боротьба з бур'янами на посівах соняшнику

Укрінформ

Бур'яни є серйозною загрозою для посівмату соняшника. Заподіяна ними шкода полягає в їх конкуренції з культурними рослинами за вологу і поживні речовини.

Соняшник на ранніх етапах росту відстає у розвитку від більшості бур'янів. Саме тому важливим є початковий період в 35-40 днів. Втрати врожаю в наслідок масового зараження бур'янами можуть бути більш ніж значними і виражатися в зменшенні врожаю, зниження маслянистості культури, зниженні опірності до захворювань. Проблему бур'янів потрібно вирішувати комплексно, виходячи з обставин. Деякі рішення ми розглянемо нижче.

Механічний спосіб усунення бур'янів

Перший крок до усунення бур'янів досягається шляхом обробки грунту в осінній період. При боротьбі з багаторічними коренепаростковими бур'янами необхідна оранка на глибину 25-35 сантиметрів із застосуванням технології дискування. Вже по сходам проводиться механічна обробка грунту міжрядного простору просапних культиватором. Вона особливо ефективна, так як активізує надходження поживних речовин до рослини, сприяє розвитку кореневої структури, насичує грунту киснем. Обробка найбільш ефективна в суху погоду в другій половині доби - посівної соняшник в цей час менш схильний до ламкості.

Обробка гербіцидами

У весняний період при наявності достатньої кількості вологи, застосовується метод провокації росту бур'янів з наступним застосуванням гербіциду Раундап, що дозволяє знищити всі активно пророслі бур'яни і тільки потім проводиться посів соняшнику.

Після висіву соняшнику вноситься грунтовий гербіцид Примекстра ТZ Gold 500 або гербіциди на основі ацетохлору з додаванням пропізохлора (Пропоніт), що дозволяють тривалий час тримати захисний бар'єр, що захищає сходи від бур'янів. Таким чином, дана технологія дає можливість і час соняшнику зміцнитися на поле. Після сходів соняшнику, в разі потреби, дозволяється застосування гербіцидів  які знищують злакові бур'яни.

Особливості гербіцидів для класичного соняшнику - Гранстар і Евролайтінг

Безсумнівно, створення гібридів соняшнику, стійких до гербіциду Гранстар і Евролайтінг значно спростило життя сучасним аграріям, дозволяючи справлятися з бур'янами вже маючи сходи соняшнику на полі.

Це дає перевагу, особливо в районах ризикованого землеробства, де важливий кожен день при посіві культур і втрата вологи означає втрату врожаю.

Є свої особливості при виборі гібрида стійкого до різних засобів захисту рослин. Потрібно керуватися станом на сьогоднішній момент, наявністю видового асортименту бур'янів на поле.

  • Гібриди, стійкі до гербіциду Гранстар, мають можливість прибрати по посівах дводольні багаторічні та однорічні бур'яни.

  • Гібриди, стійкі до гербіциду Евролайтінг, можуть справлятися практично з усіма дводольними і злаковими бур'янами.

Всі ці технології мають свої переваги і недоліки і потрібно оптимально підібрати гібрид під свої умови землеробства.

У цьому вам допоможуть фахівці аграрного інтернет-магазину Насіння-expert, які вже багато років на своїх полях вирощують продаються гібриди під Гранстар, Евролайтінг, а також прості традиційні гібриди.

Сьогодні агротехнології крокують дуже швидкими темпами. Створення нових пестицидів і гібридів значно полегшують життя нашим фермерам. Але необхідно пам'ятати, що ресурси наших земель з використанням різних отрутохімікатів хоч і приносять економічний ефект, але носять короткочасний характер і в майбутньому можуть мати незворотні наслідки.

Сьогодні наша земля потребує застосування екологічно чистих технологій, які в майбутньому будуть найбільш ефективні і доцільні, якщо враховувати такі важливі фактори нашого життя, як здорові продукти, чисте навколишнє середовище і здоров'я нашого народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-