Як отримати об'єктивні дані та визначити джерела забруднення повітря? Чеський досвід та українська реальність

Як отримати об'єктивні дані та визначити джерела забруднення повітря? Чеський досвід та українська реальність

Укрінформ

3 червня о 10-00 делегація чеських експертів з Карлового Університету розповість про способи визначення джерел забруднення та альтернативні методи вимірювання якості повітря, а також про правові стандарти і адвокацію за чисте повітря.

Українські експерти розкажуть про те, як відбувається моніторинг атмосферного повітря в Україні та які виклики стоять перед Україною у цій сфері.

Подія відбудеться у конференц-центрі Kwins hall, зал Grand passage за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 40, 3 поверх.

Спікери:

професор Ян Говорка, доктор наук, к.т.н., керівник Лабораторії якості повітря при Факультеті природничих наук Карлового Університету в Празі. Займається дослідженням джерел забруднення повітря, а також фізико-хімічними характеристиками атмосферного аерозолю.

Ян Бендл, випускник Карлового Університету і докторант у сфері наук про навколишнє середовище. Сім років працює в Лабораторії якості повітря, де займається мобільними вимірами якості повітря в містах і муніципалітетах, а також відбором проб для аналізу поліциклічних ароматичних вуглеводнів.

Петр Мареш, креативний директор чеської компанії SCIENCE IN, яка розробляє інтерактивні, художні і надихаючі презентації на різні наукові теми. Зараз Петр займається комунікаціями в рамках проекту CONSPIRO - «Дихаємо разом заради чистого повітря», ініційованого Цільовою групою по якості повітря “Стратегічний Дунайський регіон ЄС”

Ніна Ротач, завідувачка Лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського.

Олена Міскун, експертка ГО “Екодія”

Представник Міністерства екології та природних рескрсів України (чекаємо на підтвердження)

За оцінками ВООЗ на сьогодні забруднення повітря є  найбільш серйозним екологічним ризиком для здоров'я. Щороку від нього передчасно помирають 7 млн людей. Забруднене повітря спричиняє рак, інсульт, хвороби серця і легенів.

Україна лідирує серед країн Європи по забрудненню повітря. Від цього кожного року передчасно помирає один із 1000 українців*. Про це свідчать дані Інститут параметрів здоров’я і оцінки (Institute for Health Metrics and Evaluation) за 2017 рік.

Відсутність рішучих кроків з боку уряду України у сфері моніторингу та охорони атмосферного повітря спровокувало хвилю мереж альтернативного, тобто самостійного моніторингу. Сьогодні  мешканці Івано-Франківська, Дніпра, Маріуполя, Києва та Запоріжжя можуть побачити хоч якісь дані про рівень забруднення через мобільні додатки та онлайн-карти.

Подія проходить за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми співпраці задля трансформації, при партнерстві ГО “Арніка” (Чехія), ГО “Екодія” (Київ), за підтримки Чеського центру в Києві.

Контактна інформація:

Валентин, комунікаційник ГО “Екодія”,

+38 066 545 14 88, v.pugachov@ecoact.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-