Вінниця відзначила День Європи новими фестивалями, креативним проектами та  «Віденським балом по-вінницьки»

Вінниця відзначила День Європи новими фестивалями, креативним проектами та «Віденським балом по-вінницьки»

Укрінформ

Вінниця у суботу масштабно відзначає День Європи «Віденським балом по-вінницьки», креативними та історичними проектами, фестивалями  та концертом зірок шоу-бізнесу та Зі святом  вінничан приїхали привітати представники посольств, міжнародних інституцій-партнерів міста, делегації з міст-побратимів.

Традиційно у цей день разом з громадою був Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Вітаючи вінничан та гостей міста із Днем Європи він сказав: «12 років тому ми визначили, що для нас День Європи – це не просто символічне свято, це наше прагнення, тому що Україна є по праву центром Європи. Країна, яка має безмежні можливості, і через прийняття правильних рішень, через визначення правильних пріоритетів – ми можемо робити зміни. І ми з вами за трошки більше ніж 10 років довели, якщо ми чогось хочемо, якщо ми об’єднані, якщо ми віримо один одному – ми можемо змінювати наше життя власними зусиллями. Я глибоко переконаний: те, що ми зробили у Вінниці, ми маємо зробити по всій країні. Так, це достатньо складно, але вірю в те, що ми й надалі будемо робити все для того, щоб наближати Україну до єдиної європейської  родини. Перед нами дуже непростий шлях, але ми обов’язково його пройдемо, тому що вінничани та українці – найкращі, і Україна є й буде успішною, сильною, розвинутою, європейською державою». 

Привітав з Днем Європи  усіх, хто зібрався цього дня на майдані Незалежності, і голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. «Сьогодні дуже багато емоцій ми пропускаємо через своє серце, ту позитивну енергію, яка йде від кожного з нас в прагненні творити добро, народжувати діточок, ростити їх і просто бути щасливим. Насправді, український вибір базується на ось цих зрозумілих і простих речах. І дійсно Вінниця в силу цілого ряду обставин на сьогоднішній день стала вже неформальною європейською столицею України під час святкування Дня Європи, який ми разом творимо. Окрема подяка Прем’єр- міністру України Володимиру Гройсману, що він сьогодні разом з вінничанами, які і всі роки, коли Вінниця відзначала День Європи». 

А вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що з минулорічного Дня Європи у місті багато чого змінилось, але разом з тим є те, що зберігається і нарощується. «Вінниця стала одним із перших великих міст України, де утворилася об’єднана територіальна громада, - до нас приєдналося селище Десна. Всі ми разом розробили і прийняли Концепцію інтегрованого розвитку міста до 2030 року. За цей рік було побудовано два потужні підприємства: «GreenCool» і «KNESS». Але ми далі продовжуємо будувати та ремонтувати дороги, дитячі садочки, школи, лікарні, оновлювати муніципальний транспорт, розвивати велорух. Буквально вчора комунальні служби разом з архітекторами подарували Вінниці оновлену арку та вхід у Центральний міський парк. Все це неможливо було б без реформи децентралізації. І тут я окремо і по праву хочу подякувати від імені всіх вінничан Володимиру Борисовичу та всій команді Уряду, за ту велику роботу, яку зроблено, щоб в Україні розвивалися сильні і спроможні територіальні громади! І я маю великі сподівання і надію, що ця реформа і багато інших важливих перетворень і надалі будуть продовжуватися, – сказав Сергій Моргунов. –  Я впевнений в тому, що разом ми будемо зберігати все те, що зробили, і далі будемо розвивати й будувати нашу рідну Вінницю».

«Цьогоріч програма святкування Дня Європи була дуже насичена. Для вінничан та гостей була нагода побувати на безлічі розважальних та мистецьких заходах, розрахованих на людей різного віку і різних смаків. Задля цього були задіяні різні локації, починаючи від площі Ліверпуль і через усе середмістя – аж до Центрального міського парку. Стартує свято з урочистого відкриття на Майдані Незалежності, опісля якого містяни та гості побачать «Віденський бал по-вінницьки» за участі більш ніж 200 пар, які вальсуватимуть просто неба». Це було дуже масштабне дійство – на головній площі міста одночасно вальсуватимуть більше 200 пар», - повідомили в департаменті.

Більшість святкових локацій розгорнулися на центральній вулиці міста – Соборній та на Майдані Незалежності. Так, на головній площі міста проходило  симфо-шоу у виконанні оркестру «Київська Камерата», а також тут можна було побачити спільний проект  Вінницького академічного камерного хору «Вінниця», міського Палацу мистецтв та гурту «Sunrise»  під назвою «European Musical Travel». Також на цій площі, біля фонтану «Мушля», відбувся книжковий фестиваль «VinBookFest», де діяла книжкова виставка-ярмарок українських видавництв та книгарень, різні майстер-класи.

Однією з найяскравіших історико-краєзнавчих локацій стала презентація  історичного проекту «Ординація Вінниці», де показують копію Статуту міста 1790 року. Оригінал цього документу зберігається в архівах Варшави, а копію в подарунок могли отримати знавці історії Вінниці , які правильно відповідалина питання тематичної вікторини.

Ближче до вечора в рамках проекту «Ніч Європи» для вінничан співалаЗлата Огнєвич. А для святкових вечірніх селфі працювали цікаві світлові інсталяції.    

Вулиця Соборна перетворилася на маленьку Європу. Тут представляли проект «Feel Europe». Організатори розмістили тематичні локації: «Букінгемський палац», «Сад Клода Моне», «Віденська опера», «Європейський Олімп», «Дісней Ленд», «Дикий ліс добрих вікінгів». Також традиційно вздовж головної вулиці міста були розташовані різноманітні інсталяції в 3D форматі, квіткові композиції, «живі» скульптури та фонтани. Вперше вінничани побачили «живу» картину.

Крім того, тут працювало  дитяче містечко розваг, а для дорослої публіки проводилися показові бої реконструкторів.

Також вперше під час святкування Дня Європи на Соборній пройшов фестиваль спорту «Сила міст-7».

Ще одна цьогорічна новинка– фестиваль циркового мистецтва «Яскрава арена». 

На площі «Ліверпуль» організатори свята влаштували «Парад оркестрів», де виступали колективи з різних міст України.

А на площі Європейській зібралися студенти  усіх навчальних закладів міста, - там  відшумів VIII-й фестиваль «Вінницька студентська весна».

На Майдані Небесної Сотні в рамках проекту «Україна, освячена горном» розташувалося містечко гончарів та виступають фольклорні колективи Вінниччини. Там можна було побачити одразу декілька виставок –експонати з фондів Обласного центру народної творчості, обласних художнього та краєзнавчого музеїв. У цій локації, яка представляла українські народні традиції та культуру,  містяни та гості могли долучитись до меморіального проекту «Хайтарма. Повернення»,  присвяченого Дню боротьби за права кримськотатарського народу. 

У Центральному ж міському парку традиційно пройшов фестиваль вуличної їжі «Vinnytsia Food Fest» із смачною кавою, food-кортами, тематичними фотозонами. Біля Літнього театру - фестиваль дитячої та юнацької творчості «ART LEND fest». Також там відбувся І-й Вінницький фестиваль актуального вуличного мистецтва  «Com.Unity». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-