Квоти для молоді, кримінальна відповідальність і регулювання фінансування політичних партій: у Києві дебатувала молодь

Квоти для молоді, кримінальна відповідальність і регулювання фінансування політичних партій: у Києві дебатувала молодь

Укрінформ

Четвертий рік поспіль 25 українських міст зустрілися на Національному дебатному турнірі з політичних реформ

Протягом 10-11 травня 60 школярів і студентів демонстрували інтелектуальні й ораторські здібності. Організатором виступив Інститут «Республіка», який щороку проводить дебатні турніри серед молоді в межах проекту «Активна Громада:право вибору».

Зі вступним словом до учасників звернувся заступник міністра освіти й науки Роман Греба.

- Я радий, що в Україні з‘явилося нове покоління, яке бере на себе відповідальність. Я вітаю всіх учасників з тим, що ви готові брати на себе роль лідерів/рок. Що ви готові формувати державу і готові до дебатів за прикладами європейських країн. До правильних дебатів, коли аргументи і факти проти інших аргументів і фактів. Дякую Інституту «Республіка» за організацію дебатів, NDI та USAID за підтримку таких проектів і розвиток демократії. І наостанок скажу, що якщо ви берете участь у політичних дебатах, ви вже переможці! Ви лідери, які мають головне - бажання! А це вже дуже багато.

Після чого Ієн Вудвард представив дослідження Національного Демократичного Інституту щодо участі громадян у політичному житті країни та їх очікувань від політиків. І близько 80% респондентів найбільше чекають на вирішення проблеми корупції в Україні.

Далі за участі народних депутатів, фахівців із національних реформ та громадських активістів пройшла дискусія »Політичні реформи в Україні: всі «За» і «Проти». Віктор Чумак, народний депутат України, розповів про свою участь у просуванні політичних реформ і наголосив, що головною зміною в державі має бути демонополізація. І першою цьому має сприяти виборча реформа. Без неї всі інші реформи не відбудуться, за словами парламентаря.  Богдан Бондаренко,експерт Центру політико-правових реформ, також розповів про останні новини щодо виборчої реформи - у Верховній Раді України готові до зміни політичної системи на пропорційну, але швидше за все із закритими партійними списками.

Тему антикорупції для учасників розкривали Михайло Корюкалов, менеджер з моніторингу та оцінки, проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!», USAID та Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради РПР.

- Корупція - це хвороба чи симптом? Ми багато років досліджуємо це питання і я можу сказати, що корупція - це симптом відсутності контролю і поганого сервісу надання послуг. Ми апріорі думаємо, що хабар - це погано, але потім під час фокус-груп учасники самі ж говорять, що гроші допомагають їм вирішити своє питання якісніше і швидше. І разом з тим, 80% опитаних хочуть більш жорсткого покарання за корупцію, - представив дані дослідження явища корупції з 15 фокус-груп Михайло Корюкалов.

І на завершення Юлія Зальцберг, голова ГО «Інтегріті ЮА», яка сама працювала в НАЗК розповіла дебатерам про сьогоднішні умови фінансування політичних партій в Україні.

Самі ж дебатні відбіркові ігри та фінал відбулися 11 травня на теми політичних реформ – виборчої, антикорупційної та реформи політичних фінансів. У фіналі зійшлися 4 команди школярів та 4 команди студентів. Темою гри було: «Ця палата має забезпечити відповідальність виборних осіб в Україні за невиконання програмних обіцянок». Суддями заключної гри стали: Андрій Тетерук, народний депутат України; Андрій Куликов, радіоведучий, голова правління Громадського радіо; Марина Сингаївська, заступниця гендиректора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»; Олена Рижко, письменниця, експертка підліткового читання, докторка наук із соціальних комунікацій; Олександра та Віталій Гліжинські, Інститут «Республіка».

І перед оголошенням переможців Андрій Куликов зацікавив усіх присутніх короткою історією з нещодавніх президентських дебатів.

- Я завжди думав, чим же я вирізнятимуся серед інших? Зараз у мене є така штука. Це 5 копійок, за допомогою яких було визначено на стадіоні, хто говоритиме перший. І знаєте, у мене кілька цікавих з цим історій. Одна з них пов'язана з назвою сторін монети, коли зійшлися довірені особи кандидатів у президенти визначати першість, адже у цій справі важливе кожне слово. І тут виникло питання, як же це називати? Ми звикли - орел і решка, але ж орел ніколи не був і не буде українським символом. Далі давай шукати і поглянули, що на одній стороні знаходиться герб, а на іншій лаври - це вже більш прийнятна альтернатива була для обох сторін дебатів. І от я хотів запропонувати кинути цю монету, аби визначити, в якому порядку відбуватимуться сьогоднішні промови. Виявляється, процедура розроблена. Більше того, заздалегідь усе відбувається дуже відпрацьовано. Це звісно вже позитив, адже суперечки не відбуваються хоча б на цьому етапі.

Далі кожен із суддів подякував учасникам за їх гру. Андрій Тетерук висловив думку, що він буде використовувати почуті ідеї від молоді у своїй роботі. Марина Сингаївська наголосила на важливості подальшого розвитку своїх здібностей і поширення практики критичного мислення й дебатування серед молоді. Олена Рижко побажала завжди досягати нових і нових вершин. А Олександра та Віталій Гліжинські зазначили, що цьогорічна гра справді показала те, що Україна буде лише розвиватися. «Коли бачу запалені очі, глибоке бажання в учасників розібратися в суті політичних питань, розумію, що все, що ми робимо - це наша велика інвестиція в майбутнє», - підсумувала Олександра.

За результатами аргументованої, емоційної та дискусійної боротьби серед студентів перемогу здобула команда з Києва - Данило Ганаженко та Владислав Гребельник. Серед школярів перемогу здобула команда з Житомира - Діана Хортюк та Олександр Рожков, які ще й отримали подарунки - книги від української письменниці Олена Рижко.

- Дебатний турнір - це прекрасний шанс і прекрасна можливість для саморозвитку, навчитися як реагувати і поводитись у критичних ситуаціях. А також це чудовий шанс покращити своє ораторське мистецтво і вміння триматися на сцені. Дякую організаторам за цю можливість, тому що після турніру я ще більше загорівся бажанням розвиватися у цьому напрямі, - поділився враженнями переможець Олександр Рожков.

Інститут щиро вдячний всім, хто долучився та допомагав у створенні цього дійства: профком НТУУ «КПІ ім. Сікорського», представникам/цям проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» (USAID), Київському дебатному клубу, волонтерам і тренерам.

Примітка. Дебатні турніри проходять у межах проекту «Активна Громада: право вибору». Він впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-