Міфи про дороге здорове харчування. Інфографіка

Міфи про дороге здорове харчування. Інфографіка

Укрінформ

Існує такий міф, що правильно харчуватися — це обов’язково дуже дорого. Звісно, у величезному асортименті фруктів, овочів, риби або ж горіхів є багато дійсно дорогих пропозицій. Але не настільки багато, щоб ми розводили руками та радили вам їсти батон, дешеву ковбасу, кетчуп, горілку, запевняючи, що все буде добре. Не буде. Натомість зруйнуємо кілька міфів щодо високої вартості здорового харчування.

Про це в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про доступні та корисні продукти.

На відміну від США, де овочі і фрукти подекуди доставляють за сотні і тисячі кілометрів, Україна вирощує власні овочі і фрукти, які можна купити в кожному місті і містечку:

- Морква: до 15 грн/кг, джерело каротиноїдів (про-вітаміну А, потрібного для зору, імунітету, краси шкіри і невпинної боротьби з вільними радикалами). Її можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки.

- Буряк: до 15 грн/кг, джерело бетаїну — сполуки, потрібна для правильного обміну жирів. “Любить” горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і чавити із нього сік.

- Кольрабі: соковите джерело клітковини і вітаміну С, що коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується із морквою, яблуками та сметаною.

- Коренеплоди селера і пастернак: 25 і 45 грн/кг, джерело клітковини інуліну.

- Цибуля, в тому числі порей і зелена: від 10 грн/кг відповідно. Це джерело олігосахаридів, за які дуже подякує кишкова мікрофлора. В цибулі багато сірковмісних сполук, а сірка потрібна нам для синтезу глутатіону (борця із вільними радикалами і отрутами). Цибуля буде така само поживна, якщо її їсти печену чи тушковану, а не свіжу. Цибуля дружить із супами, несолодкими запіканками, іншими овочами та кашами.

- Гарбуз: 15-20 грн/кг. Отримуємо каротиноїди, насіння та соковиту серединку, з якої можна робити супи, каші, оладки, запіканки та печиво.

- Капуста: 10-20 грн/кг. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки сульфурафани активують печінкову систему знешкодження. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик), тобто ще корисніша за сиру.

Коли йдеться про “здорове харчування”, то мається на увазі не розкручені та дорогі авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, а доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-