На Рівненській АЕС стартує випробування обладнання

На Рівненській АЕС стартує випробування обладнання

Укрінформ

5 грудня на Рівненській АЕС стартує випробування обладнання, яке постачається компанією Holtec International (США) для проекту Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Роботи розпочинаються з перевірок та випробувань перевантажувального контейнеру HI-TRAC 190, за допомогою якого перевантажується відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з приреакторного басейну витримки атомного енергоблоку до транспортних контейнерів HI-STAR для подальшого перевезення до ЦСВЯП. Контейнер HI-TRAC та допоміжне обладнання, необхідне для роботи з HI-TRAC, були поставлені на РАЕС зі Сполучених Штатів Америки, де вони виготовляються на заводі НMD (Holtec Manufacturing Division) компанії Holtec International, за технологією якої ведеться будівництво ЦСВЯП. Початок випробувань контейнеру HI-TRAC є важливим кроком на шляху до виконання стратегічно важливого для енергетичної безпеки України проекту. Запрошуємо представників ЗМІ стати свідками цієї історичної події.

Акредитація: pr@atom.gov.ua тел. (044) 277-78-89 ‒ начальник відділу роботи зі ЗМІ дирекції з комунікацій НАЕК «Енергоатом» Вовчук Олег Миколайович.

Передумови та історія проекту створення ЦСВЯП

Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки ВЯП на території Росії. Контракт між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році, а будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП, розташованому у зоні відчуження ЧАЕС, розпочались у 2017 році. Термін введення в експлуатацію 1-го пускового комплексу ЦСВЯП заплановано на 2020 рік. Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International постачатиме спеціальне устаткування для «сухого» зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також  надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС до ЦСВЯП. Згідно умов контракту, Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива та все інше необхідне обладнання для відвантаження ВЯП з енергоблоків АЕС, перевезення ВЯП до ЦСВЯП та встановлення ВЯП на зберігання у сховищі; подальше виробництво цих систем зберігання відпрацьованого палива відбуватиметься в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-