Гітара з гавайськими корінням

Гітара з гавайськими корінням

Укрінформ

Напевно, немає в світі людини, яка б не чула як звучить укулеле. Коріння цього музичного інструменту зародилися на Гаваї. Її назва має досить цікаве значення і перекладається як «блоха, що скаче». Цей інструмент заробив собі таку непересічну ім'я не просто так, адже гра на укулеле, через швидкі рухи пальців по струнах, нагадує стрибкоподібний рух блохи.

Зовні він досить сильно схожий на зменшеній копії звичайної акустичної гітари і характеризується аналогічною технікою гри. Але ось за звучанням цей інструмент досить відрізняється, видаючи м'які щипкові звуки.

Походження гітари укулеле

Як і всі музичні інструменти, укулеле має свою історію появи, яка нерозривно пов'язана з островом Маядера. Перші згадки про нього датуються 1880 роком, коли цей інструмент нагадував невелику гітару - Брагін, яка з'явилася в 1850-х роках в Португалії. Творцем укулеле вважається португальська музикант Мануель Нуньєс. Головним місцем поширення цього інструменту є острова в Тихому океані.

Чому ж ми звикли вважати цей інструмент гавайських? Вся справа в тому, що свою популярність він здобув завдяки проведенню великої кількості концертів на Тихоокеанському фестивалі в 1915 році, на якому виступали багато гавайці, демонструючи гру на цьому інструменті.

Характеристики гітари укулеле

1. Перше, що варто відзначити, це компактність інструменту. Завдяки невеликим розмірам самої гітари струни розташовані досить вдало, що дозволяє без проблем освоїти цей інструмент. Саме тому укулеле часто називають гітарою для новачків. Розмір найбільшого укулеле не перевищує і 400 міліметрів і зовні такий інструмент нагадує іграшкову гітару.

2. Відстань між струною і грифом. Воно повинно бути не більше ніж три міліметри.

3. Звук. Звук повинен бути чистим і без сторонніх домішок, тому за покупкою гітари варто вирушати в гарному настрої. Звук укулеле повинен бути відкритим і довгастим, а всі музичні нитки повинні бути однаково рівними і ясними.

4. Рівний гриф. Це одна з найважливіших характеристик. Якщо ця деталь викривлена ​​хоча б на міліметр, інструмент не розкриється.

5. У комплекті до гітарі досить часто йде провідник, це пов'язано з досить швидкою і гучної грою. Батарея в провіднику завжди повинна бути новою.

6. Чохол. Складно уявити гітару без чохла, а укулеле тим більше. Багато виробників постачають свою продукцію в м'яких і стильних футлярах. Це не тільки захистить ваш інструмент, але і допоможе в транспортуванні. Останнє дуже важливо, так як укулеле вважається гітарою для відпочинку і подорожей.

Різновиди укулеле

Якщо у Вас виникає питання, який укулеле вибрати, детальніше на musician.ua, то в першу чергу, варто розібратися, які ж види цього інструменту взагалі існують. Серед різновидів такої гітари варто виділити:

  • сопрано, саме цей різновид є краще укулеле для початківців;

  • концертний. Він відрізняється трохи більшими розмірами, ніж у «колег»;

  • тенор, одна з перших різновидів гітара, яка з'явилася в ХХ столітті;

  • баритон, твір 40-х років;

  • бас, акорди укулеле такого типу нагадують музичну грамоту звичайної гітари.

Де використовується укулеле

На цьому музичному інструменті грали такі відомі зірки як Елвіс Преслі і Мерлін Монро. Але не варто турбуватися, адже у виконанні композицій і здійсненні настройки укулеле, немає нічого складного. Щоб стати справжнім професіоналом необхідно лише бажання.

Укулеле добре підійде для виконання джазу, реггі та фолку. Якщо раніше ви грали на звичайній гітарі шестиструнної, ви швидко освоїте цей новий інструмент. У наш час укулеле найчастіше використовується на тематичних концертах і фестивалях, а також під час проведення тематичних гавайських свят.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-