Віктор Білич, директор Київського міського центру зайнятості
У Києві цього року вдвічі зменшилася кількість безробітних
28.12.2021 11:00

У 2020 році через вимушене вивільнення з підприємств працівників відбулося різке зростання кількості звернень громадян до служби зайнятості. Київ потрапив у число регіонів із найбільшими темпами зростання реєстрації безробітних. Київський міський центр зайнятості, попри карантинні обмеження, в онлайн-режимі не припиняв підбирати для безробітних вакансії, а для роботодавців – кваліфікований персонал.

Наразі ситуація на ринку праці Києва поступово стабілізувалася. Служба зайнятості відновила роботу у звичному режимі, а фахівці надають комплекс послуг зі сприяння у працевлаштуванні безпосередньо у центрах зайнятості.

Про те, як розвивається ринок праці Києва, кого шукають роботодавці та як вплинула коронакриза на пошук роботи, розповів у інтерв’ю Укрінформу директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

- Пане Вікторе, як вплинула на роботу Київського міського центру зайнятості пандемія коронавірусу?

- Місто Київ, як і вся Україна, сповна відчули на собі негативні наслідки коронакризи. Пандемія спричинила обмеження діяльності майже всіх секторів економіки, деякі з яких не змогли відновити стабільну роботу до цього часу. Щодо нашої служби зайнятості, то карантин вплинув екстремально на нашу роботу, особливо в період локдауну, адже нам довелося обмежити прийом громадян. Але натомість були розширені інші способи співпраці з громадянами, зокрема, на порталі служби зайнятості для наших клієнтів створено цілу низку зручних електронних сервісів, якими можна скористатися, не виходячи з дому. У вільному доступі оперативна база вакансій, а також база резюме шукачів роботи. Роботодавці та безробітні можуть створити електронні кабінети. Також зареєструватися у службі зайнятості можна онлайн – на сайті державних послуг «Дія». До речі, саме кияни виявилися найбільш підготовленими до роботи в мережі, під час карантину.

При цьому, наприкінці 2020 року ми пережили масове скорочення – втратили 13% штатної чисельності працівників, і це дуже багато. У нас напруження в багатьох підрозділах є до цього часу, але ми максимально зберігаємо ланку районних філій з однією метою – це є фронт-офіс, і вони перші контактують з безробітними. Наразі служба зайнятості працює в звичайному режимі, адже нам потрібно вирішити головну задачу – працевлаштування громадян, бо досить велика кількість приходить знайти роботу.

З початком 2021 року тенденції на ринку праці столиці почали покращуватись. Фактично, на кінець першого півріччя кількість вакансій, поданих роботодавцями до служби вийшла на докарантинний рівень. Проте з 1 листопада, через запровадження нових карантинних обмежень процес працевлаштування ускладнився. При цьому кількість вакансій не зменшилась, але відсутність у безробітних сертифікату про вакцинацію обмежує їх можливість щодо працевлаштування.

- Яка ситуація була на ринку праці під час карантину? Чи багато людей втратили роботу через кризу?

- У 2020 році через вимушене вивільнення працівників, до служби зайнятості збільшилася кількість звернень громадян. Так, наприклад, на початку цього року в районних філіях служби зайнятості перебувало понад 22 тисячі безробітних, і це у 2,5 разу більше, аніж на початок 2020 року. Однак, у поточному році ситуація на ринку праці столиці поступово стабілізувалась. Зменшились обсяги запланованого масового вивільнення працівників. Впродовж 2021 року роботодавці проінформували міську службу зайнятості про заплановане масове вивільнення 7,5 тисячі осіб, що у 2,5 разу менше ніж торік.

- На яку компенсацію можуть розраховувати роботодавці від служби зайнятості?

- Для роботодавців діють програми фінансової підтримки створення та збереження робочих місць.

Зокрема, роботодавцям, які створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них безробітних за направленням центру зайнятості, надається компенсація суми сплаченого єдиного соціального внеску.

Цьогоріч підприємства працевлаштували 31 безробітного з компенсацією ЄСВ. Середня сума такої компенсації на одну особу щомісячно становить 3583 грн. Профінансовано роботодавців компенсацією ЄСВ на 0,5 млн грн.

Крім того, роботодавці отримують компенсацію заробітної плати за працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Упродовж року столичною службою зайнятості укладено 13 договорів з роботодавцями на компенсацію заробітної плати переселенців. Використано за відповідною статтею понад 0,6 млн грн. Середньомісячний розмір витрат на оплату праці однієї такої особи складає 11062 грн.

Однією з форм фінансової підтримки роботодавців є виплата допомоги по частковому безробіттю працівникам підприємств внаслідок вимушеного скорочення робочого часу. Особливо відчутною ця допомога виявилась під час пандемії. Завдяки їй вдалося зберегти тисячі робочих місць. З початку 2021 року було виплачено 6,4 млн грн допомоги на майже 1,5 тисячі працівників промислових підприємств. Крім того, 35,1 млн грн допомоги по частковому безробіттю на період дії карантину було профінансовано 658 фізичним особам підприємствам та 188 підприємствам (2,7 тис. працівників).

- Який рівень безробіття по місту Києву, та чи знижується він?

- Кількість зареєстрованих безробітних у міській службі зайнятості зменшується. Сьогодні рівень безробіття в місті є одним із найменших в державі – в Києві – 7,1%, по Україні – 9,9%. Якщо у нас на початок 2021 року Міжнародною організацією праці було оцінено безробіття в Києві в 110 тисяч, то на середину року воно оцінювалося в межах 100-102 тисячі безробітних. Тобто на ринку праці Києва протягом року безробіття зменшилося десь на 10%. Якщо порівнювати кількість зареєстрованих безробітних в Київському міському центрі зайнятості на початок 2021 року і початок грудня цього року – безробітних у Києві стало менше приблизно у 2,3-2,5 разу. Було 22 тисячі на початок року, і на сьогодні станом на 1 грудня – 10,5 тисячі. Це показово, але з іншого боку держава не згортала свої програми по підтримці безробітних. Ми після жорсткого локдауну 2020 року перейшли на пряму, реальну роботу, яка була у нас до середини березня 2020 року – «живий» прийом. Є електронна черга, і можна прийти до районної філії і потрапити до фахівців. Зустрічі з безробітними відбуваються залежно від наявних вакансій, і наша мета запропонувати відповідну роботу, яка відповідає кваліфікації, освіті та досвіду. Ми працюємо наживо, і це теж дуже серйозно вплинуло на скорочення офіційно зареєстрованих безробітних в Київському міському центрі зайнятості.

Взагалі послугами служби зайнятості міста Києва у січні-листопаді 2021 року скористалися понад 60 тисяч громадян, які шукали роботу, з них 49 тисяч осіб мали статус зареєстрованого безробітного.

Цікаво, що серед тих, хто реєструється в центрах зайнятості, жінки становлять 62%, молодь до 35 років – 35%. Переважна більшість серед шукачів роботи в столичній службі зайнятості – це професійні фахівці, їх майже 80%.

Загалом столичній службі зайнятості вдалось забезпечити роботою понад 12 тисяч громадян.

- Кого сьогодні шукають роботодавці?

- Служба зайнятості особливу увагу приділяє налагодженню тісної співпраці із роботодавцями. Загалом, з початку року 15 тисяч роботодавців проінформували районні філії про наявність 59 тисяч вакансій. Також на замовлення роботодавців фахівці столичної служби зайнятості підбирають працівників на засадах рекрутингу. У 2021 році в такий спосіб укомплектували понад півтори тисячі вакансій. Станом на грудень актуальними залишалися майже 9 тисяч вакансій. На одне вакантне робоче місце претендує один безробітний.

Існує проблема, що вакансії дисгармонізують з категорією наших безробітних. Через невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції серед службовців та керівників на одну вакансію претендують 9 осіб. Адже серед тих, хто перебуває на обліку в міській службі зайнятості – 80% службовці. При цьому, найбільший дефіцит вакансій спостерігається для бухгалтерів, керівників та заступників керівників підприємств, менеджерів різних спеціалізацій, начальників та заступників начальників відділів, економістів, адміністраторів.

 Попит на ринку збільшився. Роботодавці шукають усі робітничі професії. Дуже багато потрібно водіїв різних категорій. Місто завжди шукає водіїв тролейбусів, трамваїв. Ми навчаємо таких людей протягом трьох місяців під гарантоване працевлаштування. Також є потреба в юристах, але – з досвідом. Є катастрофічна необхідність у медичному персоналі, особливо сьогодні, в умовах пандемії.

Станом на початок грудня найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників, вчителів, вихователів, лікарів, інженерів, медсестер, водіїв автотранспортних засобів, трамваїв та тролейбусів. Як і завжди, роботодавці мають вимоги до претендентів на зайняття вакантних посад по освітньому рівню, досвіду роботи на аналогічних посадах, знанню спеціальних програм, володіння ПК, навичкам ділового спілкування, володінню державною мовою та володінню англійською мовою, готовністю до навчання, наявністю високих комунікативних навичок, вміння працювати в команді. Поряд з цим, у зв’язку з карантином роботодавці бажають приймати на роботу осіб, які мають сертифікат про вакцинацію.

- Який зараз середній розмір заробітної плати у вакансіях Києва? 

- Сьогодні середній розмір заробітної плати у вакансіях збільшився із 8 тисяч гривень торік, до понад 10 тисяч грн нині. Тим часом, праця окремих категорій працівників оплачується набагато вище за середній рівень. Найбільше платять працівникам сфери ІТ-технологій – від 30 до 72 тисяч гривень на місяць, керівникам та заступникам керівників – від 33 до 36 тисяч гривень, а висококваліфікованим робітникам від 20 до 30 тис. грн, менеджери різних напрямків можуть отримувати від 15 до 20 тис. грн.

- Сьогодні все частіше до служби зайнятості звертається молодь віком до 35 років. Які основні причини молодіжного безробіття?

- Сьогодні 86% безробітних, які стають нашими клієнтами, мають вищу освіту. Проте, на жаль, вони часто не можуть знайти себе на ринку праці. Тому активна профорієнтаційна робота – один із наших пріоритетів. Також триває робота по дуальній освіті. Загалом у службі зайнятості молоді віком до 35 років впродовж 2021 року – приблизно 35% від офіційно зареєстрованих безробітних. І це найбільш шокуючи картина, що молоді, продуктивні і з освітою люди стоять на обліку у філіях служби зайнятості. Така проблема виникає через те, що молодь не завжди орієнтується на власні здібності та бажання, а обирає “престижні” професії. Наприклад, економістів, юристів готують практично всі вузи, а питання в тому – яким є ринок праці та яка його потреба.

Ми, як служба зайнятості, допомагаємо шкільній молоді краще зрозуміти себе та зробити свідомий вибір майбутньої професійної діяльності. Це екскурсії на підприємства, професіографічні уроки в школах, конкурси та ігри на тему професій. Спеціалісти служби зайнятості також активно працюють зі студентською молоддю. На запрошення центрів кар’єри, центрів працевлаштування навчальних закладів столиці проводились семінари, тренінги, дні відкритих дверей, ярмарки вакансій тощо.

Торік з метою надання послуг з профорієнтації у дистанційному режимі міською службою зайнятості запроваджено проведення онлайн форумів про кар’єру. Захід розрахований на шукачів роботи, безробітних, студентів та проводиться щомісячно. Спікери – представники роботодавців, служби зайнятості, кадрових служб підприємств, громадських організацій та вищих навчальних закладів – розповідають слухачам про складові успішної кар’єри. 

- Як подолати стереотип, що служба зайнятості – це місце для виплат?

- Дійсно, держава допомагає матеріально людям, які з будь-якої причини втратили роботу і звернулись за допомогою до служби зайнятості. Але необхідно розуміти, що для кожної людини важливо не тільки бути матеріально забезпеченим, а й реалізувати себе в професійному напрямку. Тому фахівці столичної служби зайнятості намагаються якнайшвидше знайти роботу. На законодавчому рівні вже відбуваються зміни для скорішого працевлаштування. Мова йде про законопроєкт №6067 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці" – ред.).Ми очікуємо другого читання і запровадження цих змін протягом першого кварталу. Там міняється система нарахування виплат з Фонду, тривалість цих виплат, в залежності від стажу. Він більш стимулюючий, щоб шукати роботу і джерело заробітку, а не просто прийти до держави і отримати допомогу. Тепер треба мати більший стаж, щоб мати відповідне нарахування виплат, тобто, якщо маєш 5 років стажу і претендуєш на максимальні виплати – то вже такого не отримаєш. Друге, в залежності від стажу, від рівня заробітної плати міняється тривалість виплат. От, той, хто має 20 років стажу, може потрапити в категорію з максимальними виплатами. Наприклад, якщо молодий прокурор був неатестований, скорочений, але зарплата в нього була відповідна, він сьогодні претендував на максимальний розмір допомоги по безробіттю , а тепер якщо у нього не було тих 20 років, він не отримає цю максимальну допомогу.

- Що пропонує служба зайнятості для підвищення конкурентоспроможності? Які професії можна освоїти та в які терміни?

- Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці служба зайнятості пропонує низку освітніх можливостей для дорослого населення. Безкоштовно і в стислі терміни можна здобути професію, яка має попит на ринку праці чи підвищити свою кваліфікацію. Зокрема, столична служба зайнятості пропонувала 57 напрямів навчання у 16 закладах освіти. Можна освоїти професії, такі як: бухгалтерський облік та кадровий документообіг на підприємстві, проєктний менеджмент, основи податкового права, кравець, кухар, перукар, водії тролейбуса та трамвая. Упродовж року за направленням міської служби зайнятості проходили навчання 775 осіб.

Служба зайнятості надає освітні послуги не лише безробітному населенню. Громадяни, віком старше 45 років, для підвищення своєї конкурентоспроможності можуть отримати ваучер на навчання. При цьому, вони повинні мати професійну-технічну чи вищу освіту та не бути зареєстрованими у службі зайнятості як безробітні. Також ваучер на навчання можуть отримати ветерани АТО, внутрішньо переміщені особи. У цьому році ваучер отримали 6 осіб.

- На яку допомогу від служби зайнятості можуть розраховувати соціально незахищені верстви населення?

- Центр зайнятості особливу увагу приділяє працевлаштуванню соціально незахищених верств населення, які не можуть на рівні з іншими конкурувати на ринку праці, передусім особам з інвалідністю. Так, упродовж року працевлаштовано за сприяння міської служби зайнятості 318 осіб з числа осіб з інвалідністю, що майже на чверть більше, ніж торік. Крім цього в рамках підтримки підприємницької ініціативи 16 безробітним надано одноразову фінансову допомогу для відкриття ними власної справи.

Також за сприяння столичної служби зайнятості протягом року працевлаштовано 150 ветеранів АТО. А послугами служби зайнятості скористалися 940 військовослужбовців, які брали участь у бойових діях на сході країни.

- Які пріоритети роботи служби зайнятості на наступний рік?

- У наступному році нас чекає оптимізація структури, щоб вона була динамічною. Серед наших пріоритетів роботи на наступний рік: впровадження експерименту щодо нової моделі з надання клієнтоорієнтованих послуг, який має тривати до кінця 2022 року. Фахівці, які надають послуги, у своїй роботі будуть зосереджені виключно на вивченні ситуації клієнта, пошуку підходящих пропозицій роботи безробітним і персоналу роботодавцям. Також у планах – впровадження інформаційної системи аналізу та прогнозування регіональних ринків праці «EU4Skills». Її метою є розробка прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. Прискорення працевлаштування осіб, які шукають роботу, а також забезпечення ефективної та дієвої співпраці з роботодавцями. А також зменшення дисбалансу на ринку праці шляхом організації професійного навчання безробітних.

Ми постійно прагнемо вдосконалювати свою роботу. Надавати послуги всім категоріям населення, а не тільки безробітним – головний пріоритет служби зайнятості.

Ольга Савченко, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-