Будинок-монстр на Подолі: це одоробло таки введуть в експлуатацію?

Будинок-монстр на Подолі: це одоробло таки введуть в експлуатацію?

Укрінформ
Правники скаржаться на значне правопорушення: у своєму рішенні Верховний суд повністю закрив очі на те, що в забудовника немає землі 

Наприкінці минулого тижня стало відомо про те, що Верховний суд України зобов'язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) видати сертифікат готовності для київського житлово-офісного комплексу «Поділ Престиж» на вул. Нижній Вал, 27-29, більш відомого у народі як «будинок-монстр» на столичному Подолі (детальніше про рішення суду – тут).

Зокрема, суд прийшов до висновку, що власник будівлі ТОВ «Пателі Лізинг» (власники товариства – киянин Федір Пателі і Олег Токар з Дніпра, а керівником фірми є Андрій Рокицкий, - Ред.) зробив все необхідне для отримання сертифіката. При цьому ДАБІ незаконно відмовила компанії у видачі сертифіката. «Обставини, встановлені судами в цій справі, передбачають тільки один варіант правомірної поведінки суб'єкта владних повноважень – прийняття рішення про видачу позивачеві сертифіката», – сказано у рішенні ВСУ.

Там же сказано, що згідно ч.5 ст.39 закону «Про регулювання містобудівної діяльності», будівлю зможуть прийняти в експлуатацію відразу після видачі такого сертифіката. І наголошується: «Рішення Верховного суду набирає законної сили з дати прийняття, є остаточним і оскарженню не підлягає». І все це при тому, що земля, на якій збудовано ЖК, знаходиться, згідно Держгеокадастру, в комунальній (!) власності.

Не зрозуміло, які аргументи були в суду, щоби винести таке кричущо несправедливе рішення. Тим не менш – що за таких обставин варто далі робити місту і громаді?

А земля то – комунальна…

Заступник мера Києва і секретар Київміськради Володимир Бондаренко повідомив, що попри рішення суду, столична влада вважає неможливим введення в експлуатацію так званого будинку-монстру на Подолі. «Для цього бракує базового компонента: станом на сьогодні забудовник не має у власності або користуванні земельну ділянку», - каже Бондаренко.

Отже, продовжив він, видача сертифіката готовності до експлуатації може кваліфікуватися як перевищення службових повноважень тими особами, які здійснять це (тобто ДАБІ – Ред.). «Наша позиція незмінна - поверховість цього одоробала має бути приведено до первинних показників», - наголосив заступник мера Києва.

Пана Бондаренка доповнила екс-депутатка Київради Ольга Балицька: «У рішенні суду написано, що у забудовника право на земельну ділянку є, а в реальності його нема. Це якісно новий рівень нахабства. Земля під «будинком-монстром» знаходиться у комунальній власності».

Відповідне рішення ухвалив ще минулий склад Київради, воно залишається дійсним (детальніше – тут і тут). «Забудовник намагався його оскаржити, але ще у 2019 році провадження у справі було зупинено і досі не поновлено», - пояснює пані Балицька.

За її словами, приймання в експлуатацію житлового будинку, який стоїть на ділянці комунальної землі, яка не передана забудовнику ані у власність, ані в оренду – це дуже і дуже значне правопорушення. «І зараз Верховний суд зобов’язує керівництво ДАБІ це правопорушення вчинити», - наголошує вона.   

Юристка, активістка ВГО «Автомайдан» Катерина Бутко також акцентує на правопорушенні: «За цих умов ДАБІ не може видавати сертифікат. Фактично жодних правових аргументів чому суд виніс таке рішення – немає. Це рішення абсолютно свавільне, тому що суд повністю закрив очі на те, що в забудовника немає землі».

Нарешті, висловилася з цього приводу керівниця ГО «Місто-сад» Євгенія Кулеба: «Введення «Будинку-монстра» на Подолі в експлуатацію суперечить не тільки закону, а й здоровому глузду. За цих умов ДАБІ не може видавати сертифікат готовності».

Те, що рішення Верховного суду ганебне – це факт, але далі що?

Зараз найважливіше, на думку Катерини Бутко, щоб ДАБІ не йшли на виконання завідома неправомірного рішення й не вводили будинок в експлуатацію. «Також, наразі Касаційний Господарський суд розглядає питання щодо повернення засобів забезпечення (які скасував апеляційній суд), це, в тому числі, й заборона введення в експлуатацію й реєстраційних дій поки не буде рішення по основній господарській справі (наразі вона в апеляції)», - каже вона.

Щодо Київської влади, то їй обов’язково треба тримати на контролі цей судовий процес і готувати сильну юридичну позицію для судового засідання. «А киянам – вимагати від влади показувати активну як політичну, так і юридичну позицію в цій справі, тому що без сильної позиції міста забудовник просто буде продовжувати купувати судові рішення одне за іншим», - запевняє активістка ВГО «Автомайдан».

Євгенія Кулеба, як і попередній спікер, також згадала і про касацію, і про те, що реальний механізм — ДАБІ не виконувати ці рішення, будь кого, якщо вони порушують законодавство. І наголосила, що ситуація з «будинком-монстром» повинна стати прецедентом, який продемонструє забудовникам, що місто виступає за збереження історичного обличчя Києва. Громада і місто повинні тримати руку на пульсі і не допустити введення цієї будівлі в експлуатацію: «Дуже сподіваюся на активну позицію міського голови з цього питання. Влада столиці має показати забудовнику, що у Києві не можна порушувати всі існуючі правила, - каже пані Кулеба. - Сьогодні ситуація з «будинком-монстром» має значний суспільний резонанс. Громада Подолу активно виступає проти цього будинку, адже проект будівництва негативно впливає на навколишню забудову, яка є невіддільною частиною ландшафтного комплексу Подолу як історичного центру».

В цьому контексті вона нагадала про те, що будівля розташовується в охоронній зоні містобудівної пам’ятки державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ», в центральному історичному ареалі: «Земельна ділянка, на якій знаходиться будівля, примикає до охоронних зон 17-ти пам’яток архітектури, що розташовані на вулицях Костянтинівській, Межигірській та Ярославській (це означає, що на території можна тільки здійснювати реконструкцію і реставрацію будівель, - Ред.). Громада неодноразово заявила свою позицію з приводу неможливості введення будівлі в експлуатацію у тому вигляді, у якому вона є».

Нарешті, «зайві» поверхи ЖК «Поділ Престиж» на вул. Нижній Вал, 27-29 – це ще й питання безпеки. І на цьому місту та громаді треба також постійно наголошувати.

Ольга Балицька розповідає, що земельна ділянка, на якій цей ЖК розташований, тривалий час стояла незабудована. «Забудовувати її не можна було взагалі. Там розташовані інженерні мережі стратегічного значення: лінія метрополітену низького залягання, два міських колектори, кабельна мережа високої напруги, газопровід, водопровід, тепломережа», - акцентує екс-депутатка Київради.

За її словами, якщо цю будівлю заселити прямо зараз, заїдуть всі люди, які там можуть жити, і завезуть меблі, вона просто завалиться в метрополітен.

Нагадаємо, що ЖК «Поділ Престиж» не відповідає Генплану Києва і перевищує допустиму висоту у 27 метрів (до 9 поверхів) у Центральній планувальній зоні, історичному центрі столиці. Спершу компанія «Пателі Лізинг» планувала збудувати на Нижньому Валу будинок на вісім поверхів, утім 2013 року в дозвіл на будівництво внесли поправку, згідно з якою поверховість збільшилася до 12.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-