ДФС викрила у Києві конвертцентр із річним обігом у понад ₴1 мільярд

ДФС викрила у Києві конвертцентр із річним обігом у понад ₴1 мільярд

Фото
Укрінформ
У Києві Державна фіскальна служба припинила діяльність конвертцентру з річним обігом більш як 1 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це ДФС повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці.

Повідомляється, що в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у м. Києві спільно з працівниками Офісу великих платників податків ДФС за процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрили масштабний центр мінімізації податків.

Читайте також: ДФС виявила у Криворізькій міськраді махінації із закупівлями обладнання для ПЛР-тестів

Встановлено, що організована група осіб зареєструвала на ім’я підставних осіб ряд суб’єктів господарювання у м. Києві, Київській, Донецькій, Миколаївській, Львівській та інших областях з метою організації діяльності масштабного транзитно-конвертаційного центру. Ці фіктивні товариства використовувалися для надання підприємствам реального сектору економіки послуг з ухилення від оподаткування, з формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість, переведення безготівкових коштів підприємств у готівку.

За даними ДФС, податковий кредит підприємств транзитно-конвертаційної групи (ТКГ) формувався за рахунок підприємств-імпортерів та підприємств реального сектору економіки, які мають в обігу готівкові кошти, за відповідну плату в розмірі 3-8% від суми наданих послуг. У подальшому через ланцюг підприємств ТКГ здійснювалась підміна номенклатури товарно-матеріальних цінностей, необхідної для «вигодонабувачів». Проконвертовані таким чином кошти поверталися службовим особам підприємств реального сектору економіки за винятком 7-12% від обігу, що слугували винагородою за надані послуги.

ДФС повідомляє, що більшість підприємств були зареєстровані в Донецьку та Донецькій області. Основними "вигодонабувачами" були будівельні та сільськогосподарські підприємства. ДФС встановила, що фігуранти умисно ухилилися від сплати податків на суму понад 31 млн грн. Загальний орієнтовний обсяг проконвертованих коштів за 2020-2021 рр. перевищив 1 млрд грн.

Читайте також: ДФС вилучила майже мільйон літрів контрафактного бензину на 26 млн

Правоохоронці провели низку санкціонованих обшуків у членів організованої групи, причетних до протиправної діяльності. Під час одного з обшуків охорона офісного центру, розташованого у центрі Києва, чинила опір співробітникам податкової міліції. Загалом за наслідками обшуків виявлено та вилучено 130 тис. дол. готівкою (в еквіваленті понад 3,5 млн грн), печатки СГД, задіяних у протиправних схемах, та засоби зв’язку, якими користувались зловмисники.

"Невід’ємною складовою майже усіх тіньових фінансових схем є транзитно-конвертаційні центри. Наведений вище приклад яскраво показує обсяги шкоди, яку завдає державному бюджету діяльність таких схем. Аналітичний підрозділ ДФС здійснює аналіз діяльності суб’єктів господарської діяльності, слідчі та оперативники відпрацьовують вигодонабувачів. В результаті спільної, комплексної роботи, діяльність таких центрів зупиняється та забезпечується відшкодування завданих державі збитків", - заявив голова ДФС Вадим Мельник і закликав "весь бізнес працювати по-чесному". Досудове розслідування триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-