Прибуткові будинки і садиби: 17 об’єктам культурної спадщини у Києві нададуть статус пам’яток

Прибуткові будинки і садиби: 17 об’єктам культурної спадщини у Києві нададуть статус пам’яток

Укрінформ
Департамент охорони культурної спадщини ініціює надання статусів пам’яток ще 17 об’єктам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба КМДА.

"Протягом I кварталу 2021 року Департаментом охорони культурної спадщини за результатами інвентаризації об’єктів культурної спадщини направлено пропозиції та облікову документацію Міністерству культури та інформаційної політики для занесення 17 об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України", - зазначається у повідомленні.

Мова йде про об’єкти на наступних вулицях:

  • вул. Бульварно-Кудрявська, 3, 7, 43 (садиба), 43 (будинок прибутковий), 43-Б (флігель);
  • вул. Малопідвальна, 3-Б, 12 (садиба), 12/10 (будинок прибутковий), 12 (флігель), 15, 21/8;
  • вул. Пушкінська, 40;
  • вул. Симона Петлюри, 14;
  • пров. Тропініна, 5;
  • вул. Хрещатик, 24, 28/2 та «Місце протестів та масової загибелі громадян під час Революції Гідності в районі алеї Героїв Небесної Сотні» на вул. Інститутській, 2, 3, 4, 5 (на зміну категорії пам’ятки – з місцевого на національного значення).

Також протягом січня-березня було розроблено облікову документацію на 31 об’єкт культурної спадщини. Крім того, підготовлено історичні довідки на деякі об'єкти.

«Спеціалісти Департаменту продовжують роботу з укладання охоронних договорів. Упродовж I кварталу опрацьовано та укладено 20 охоронних договорів. Окрім того, ми підготували перелік об’єктів культурної спадщини для подальшого розроблення науково-проєктної документації «Межі та режими використання зон охорони комплексів пам’яток та окремих пам’яток культурної спадщини м. Києва», – зазначив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Читайте також: У Києві знесли будинок Уткіна: поліція почала розслідування

Як зазначається, на розгляд Міністерства культури та інформаційної політики з 2018 року до першого кварталу 2021-го Департамент охорони культурної спадщини подав 1509 пам’яток та щойно виявлених об’єктів для їхнього занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. За цей час у Міністерстві прийняли накази лише щодо 23 з них: 21 – занесено до Держреєстру, 2 – визнано такими, що не підлягають занесенню.

Серед поданих до Мінкультури та інформаційної політики об’єктів орієнтовно 1000-1100 – саме історичних будинків і садиб.

У 2020 році Департамент охорони культурної спадщини направив на МКІП подання для надання статусу пам’яток 64 об’єктам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-