У Києві підписали меморандум про вирішення питання добудови житла «Аркади»

У Києві підписали меморандум про вирішення питання добудови житла «Аркади»

Фото, відео
Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки, Нацбанк та Київська міська державна адміністрація підписали меморандум щодо вирішення соціального питання добудови та передачі квартир інвесторам ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на спільному брифінгу повідомив Київський міський голова Віталій Кличко.

"Як ми й обіцяли, ми розробили і пропонуємо реальний алгоритм завершення будівництва об'єктів "Аркади". Я хочу подякувати всім сторонам: Національному банку, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за спільну роботу. Переконаний у тому, що на сьогодні ми готові презентувати дорожню карту. Вона викладена в цьому меморандумі, який усі присутні сторони підписали", - сказав Кличко.

Столичний очільник поінформував, що згідно з меморандумом добудовувати житлові комплекси "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах" буде ТОВ "Столиця груп".

Читайте також: Понад 60% вкладників Аркади звернулися за реструктуризацією іпотечних кредитів

"Фінансуватись добудова буде за рахунок надходжень від дебіторських заборгованостей фонду фінансування будівництва компанії "Аркада" та коштів, які є на рахунках "Аркади", а також за рахунок продажу нереалізованих квартир та нежитлових приміщень комплексів. Участь у фінансуванні візьмуть інвестори, які купували нерухомість у розстрочку та не встигли ще виплатити повну вартість житла. Зокрема, фінансування відбудеться і за кошти, що вдасться залучити з Держбюджету за рахунок державного фінансування кредитів, у тому числі під державні гарантії", - зазначив мер.

За словами Кличка, підписаний меморандум - це план реалізації, який дозволить інвесторам нарешті отримати своє житло.

Читайте також: Фонд гарантування виставив на продаж земельні ділянки «Аркади» під Києвом

"Перед цим підписанням меморандуму було багато нарад, зустрічей з керівництвом правоохоронних органів, Нацбанку, щоб вони долучилися до розв'язання ситуації з будівництвом банку "Аркада". Місто три роки перебувало в діалозі з інвесторами та керівництвом банку "Аркада", намагалося в правовому полі вирішити і врегулювати проблеми, що виникли на об'єктах будівництва. Але всім відомо, що керівництво банку ошукало інвесторів і ошукало місто, бо не виконало своїх зобов'язань. Забудовник загалом зібрав понад 13 млрд грн, а люди своїх квартир так і не отримали", - наголосив Кличко.

"Я радий, що всі сторони знайшли шлях, розписали покроково вирішення цієї проблеми, і люди на вулиці не залишаться. Ми будемо робити все для того, щоб кожен з інвесторів отримав житло, яке він придбав", - додав Кличко.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на брифінгу зазначив, що Нацполіція повідомить у відповідний час інформацію щодо екскерівника банку «Аркада», наразі триває слідство, і тому інформація не оприлюднюється.

Читайте також: Вкладники банку «Аркада» вже отримали понад 184 мільйони гарантованого відшкодування

«Слідство щодо розслідування кримінальних справ щодо колишнього керівника банку «Аркада» триває, і тому зараз не на часі розголошувати будь-які дані щодо цієї справи. Публічно ми говоримо, що засновнику банку «Аркада», який є керівником по суті всіх цих схем, було пред’явлено підозру прокураторую і Нацполіцією», - сказав міністр.

Аваков зауважив, що було відповідно рішення суду, і ця людина була затримана і провела декілька тижнів в ув’язненні. «Зараз він має інший запобіжний захід», - додав очільник МВС. При цьому, за словами Авакова, якщо слідство вирішить, що певну інформацію треба оприлюднити, то це буде публічно зроблено зі сторони Нацполіції.

У свою чергу, Голова СБУ Іван Баканов висловив сподівання, що винні будуть притягнуті до відповідальності, а гроші повернені й компенсовані винними у скоєні цього злочину особами, якщо це буде доведено у судовому порядку.

За словами Баканова, «нелегко було дійти до цієї крапки». "Але я сподіваюсь що у майбутньому всі проблеми, які будуть виникати у ході реалізації цього проєкту, нами спільно будуть вирішуватись», - сказав Баканов. Він додав, що розв'язувати такі проблеми поодинці неможливо, і «тільки разом ми можемо захистити вкладників банку «Аркада».

Читайте також: У МВС пояснили, що дасть змогу добудувати 11 тисяч квартир вкладників «Аркади»

Як повідомляв Укрінформ, банк "Аркада" зупинив будівництво трьох житлових масивів у Києві ("Патріотика", "Еврика", "Патріотика на озерах"), у спорудження квартир яких вклали кошти понад 12 тис. громадян. Будівництво 40 будинків заморожене вже кілька років.

25 серпня 2020 року правління НБУ ухвалило рішення про віднесення АТ АКБ "Аркада" до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня.

Правоохоронці повідомили про нову підозру - у розтраті 22,7 млн грн - ексголові правління банку "Аркада" Костянтину Паливоді. За даними досудового розслідування, у червні 2018 року підозрюваний, обіймаючи посаду голови правління АТ АКБ "Аркада", разом зі своїми спільниками розробив та реалізував схему привласнення грошових коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів "Еврика" та "Патріотика", управителем яких є АТ АКБ "Аркада". Суд заарештував Паливоду на 2 місяці, але згодом змінив запобіжний захід на домашній арешт.

Читайте також: Майже 40% позичальників банку «Аркада» подали заявки на реструктуризацію іпотеки

Було реалізовано дві програми лояльності із залученням коштів фондів фінансування будівництва. У зв’язку з невиконанням двома юридичними особами умов акційних програм, банк розірвав договори інвестування та безпідставно повернув їм 22,7 млн грн, що в десять разів перевищує суму інвестованих коштів.

Схема виведення коштів полягала у тому, що при інвестуванні враховувалась акційна вартість квадратного метра, а після розірвання договорів кошти повертались за ринковою вартістю квадратного метра, тобто в 10 разів вищою.

У вересні 2020 року правоохоронці повідомили про підозру президенту банку "Аркада" Костянтину Паливоді у привласненні 50 млн грн.

За даними досудового розслідування, у червні 2018 року підозрюваний, обіймаючи посаду голови правління АТ АКБ "Аркада", разом зі своїми спільниками розробив та реалізував схему привласнення грошових коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів "Еврика" та "Патріотика", управителем яких є АТ АКБ "Аркада". С

Суд заарештував Паливоду на 2 місяці, але згодом змінив запобіжний захід на домашній арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-