Окружний адмінсуд відкрив справу щодо Гостиного двору

Окружний адмінсуд відкрив справу щодо Гостиного двору

Укрінформ
Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі щодо охоронного договору на будівлю Гостинного двору. Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба суду.

“Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Департаменту охорони культурної спадщини КМДА до Фонду державного майна України щодо охоронного договору на будівлю Гостинного двору. Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи”, - ідеться в повідомленні.

У суді нагадують, що серед вимог позову - зобов’язати Фонд держмайна виконати вимоги припису №144 від 27 січня 2020 року, а саме – укласти з Департаментом охорони культурної спадщини охоронний договір на будівлю Гостинного двору (Контрактова площа, 4) протягом десяти днів з дня набрання законної сили рішенням.

Позивач також просить зобов’язати Фонд держмайна надати йому на розгляд у встановленому порядку науково-проектну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлюваних робіт вказаної пам’ятки.

Читайте також: Кличко запевняє, що ТРЦ у Гостиному дворі не буде

Як повідомлялося, у січні 2020 року Департамент охорони культурної спадщини направив припис Фонду державного майна України щодо укладання охоронного договору на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення Гостиний двір у десятиденний строк з моменту отримання припису.

Київська міська рада 11 лютого 2021 року підтримала звернення до Кабінету Міністрів щодо невідкладної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність громади столиці.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ініціативою щодо передачі Гостиного двору в Києві на баланс міністерства.

Читайте також: У Києві акція на захист Гостиного двору зібрала близько сотні осіб

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля збудована у 1809 році.

Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, чим тоді обурилася громада.

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки з зими 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-